Доступність посилання

ТОП новини

Російський суд переніс на 9 березня засідання щодо скарги Афанасьєва – адвокат


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Засідання суду, на якому розглянуть скаргу політв’язня кримчанина Геннадія Афанасьєва на віддалене від Криму місце відбування покарання перенесли на 9 березня. Про це проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії повідомив адвокат українця Олександр Попков.

За його словами, 12 лютого в міському суді Сиктивкара відбулося судове засідання, на якому ухвалене рішення про перенесення слухання. Це сталося, зокрема, через те, що захист не отримала відповідей з ФСВП Росії з приводу заповнюваності колоній в Ростовській та Воронезькій областях, і про причини переведення Афанасьєва у віддалену колонію, сказав Попков.

У позовній заяві є прохання перевести ув’язненого в колонію, розташовану ближче до Криму. Також захист доповнив попередню позовну заяву, додавши повідомлення про порушення Європейської конвенції про права людини стосовно Афанасьєва і його матері Ольги.

За словами адвоката, який бачився зі своїм підзахисним, Геннадій Афанасьєв має проблеми зі здоров’ям, які поки що не вирішуються в колонії.

«Загалом, стан нормальний, його там не чіпають, але створюють проблеми. Не вирішують проблеми зі здоров’ям. У нього, мабуть, інфекція в крові, прописали антибіотики, але їх не проколюють. Забирають речі, продукти, які передавала мати. Приємного мало», – розповів Попков.

Кримського політв’язня Геннадія Афанасьєва, який засуджений в Росії і відбуває покарання у виправній колонії-25 в російському Сиктивкарі, перевели в одиночну камеру в Єдиному приміщенні камерного типу, розташованому в селищі Микунь, за сто кілометрів від Сиктивкара.

Ольга Афанасьєва, мати українського ув’язненого, повідомила Крим.Реалії, що захист його сина буде оскаржувати жорсткість умов утримання Геннадія Афанасьєва.

Афанасьєв є фігурантом кримінальної справи проти українського режисера Олега Сенцова, засудженого на 20 років позбавлення волі за звинуваченням в організації терористичної організації в Криму. Справу Афанасьєва розглядали в особливому порядку, оскільки він дав свідчення і свідчив проти інших фігурантів. Однак на процесі у справі Сенцова й активіста Олександра Кольченка він відмовився від свідчень, заявивши про тортури при допиті. Афанасьєв повідомив, що обмовив Сенцова і терористичної організації за їх участі в Криму не було.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченка політичними в’язнями.

XS
SM
MD
LG