Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ вітає домовленості щодо Сирії і чекає від Росії більшого конструктиву


Єнс Столтенберґ (Л) і Сергій Лавров, Мюнхен, 12 лютого 2016 року
Єнс Столтенберґ (Л) і Сергій Лавров, Мюнхен, 12 лютого 2016 року

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вітає домовленості щодо припинення насильства у Сирії, але наголошує, що Росія не обіцяла припинити бомбардування. Про це Столтенберґ заявив 12 лютого після зустрічі з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим на безпековій конференції у Мюнхені.

За словами генсекретаря НАТО, угода щодо припинення насильства у Сирії, досягнута світовими літерами минулої ночі, є першим кроком на шляху до довготермінового припинення вогню. Столтенберґ наголосив, що наразі важливим є втілення цих домовленостей.

При цьому Столтенберґ не відповів прямо, коли Росія має зупинити авіаудари, які, за його словами, головним чином спрямовані не проти угруповання «Ісламська держава», а проти інших опонентів сирійського президента Башара аль-Асада.

Генеральний секретар НАТО наголосив, що він вітатиме конструктивнішу роль Росії у боротьбі з ісламістами.

Тим часом міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив після досягнення домовленостей, що «вони не стосуються терористів і воєнна операція проти них продовжуватиметься».

У ніч на 12 лютого провідні світові держави домовилися про припинення впродовж тижня бойових дій у Сирії і розширення гуманітарної допомоги людям, які потерпають у цьому конфлікті.

Перемир’я не буде стосуватиметься угруповань «Ісламська держава», сирійського підрозділу «Аль-Каїди» – «Фронту ан-Нусра» та інших екстремістських груп.

Раніше цього тижня чиновники США повідомляли, що Росія пропонує перемир’я у Сирії з 1 березня, але Вашингтон наполягає, що бойові дії мусять припинитися негайно.

Росія восени минулого, 2015 року втрутилася у громадянську війну в Сирії на боці влади президента Башара аль-Асада, якій уже відмовили в легітимності більшість західних і арабських країн. Офіційно метою повітряних ударів Росії в Сирії мали бути позиції угруповання «Ісламська держава». Але, як випливає і з повідомлень на місцях, і з матеріалів, що їх оприлюднює саме Міністерство оборони Росії, більшість ударів завдані по територіях, які контролюють інші супротивники влади аль-Асада, зокрема й ті, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG