Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина не виключає ймовірності наземної операції проти ісламістів у Сирії


Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу
Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомляє, що Саудівська Аравія веде передислокацію бойових літаків зі своєї території на базу ВПС США «Інджирлік» у Туреччині. Про це Чавушоглу повідомив журналістам на облавку літака, повертаючись до Анкари з Мюнхенської міжнародної конференції.

За словами Мевлюта Чавушоглу, Туреччина і Саудівська Аравія можуть почати наземну операцію проти угруповання «Ісламська держава». Серед головних умов для початку такої операції міністр назвав наявність виробленої стратегії боротьби проти джигадистів.

Ймовірність участі Саудівської Аравії у наземній операції у Сирії обговорювалася у Мюнхені, де завершується конференція з безпеки. Представники світових держав намагалися домогтися припинення вогню у сирійському конфлікті. Якщо це не відбудеться, то, за словами держсекретаря США Джона Керрі, у Сирії можуть з’явитися «додаткові іноземні війська».

Напередодні глава Пентагону Ештон Картер повідомив про готовність Об’єднаних Арабських Еміратів відновити авіаудари по позиціях бойовиків угруповання «Ісламська держава» у Сирії. Картер назвав важливою роль Еміратів та Саудівської Аравії у боротьбі проти ісламістів.

Угода про припинення насильства у Сирії, досягнута світовими лідерами у Мюнхені у ніч на 12 лютого, не стосується угруповань «Ісламська держава» та «Джабгат ан-Нусра» («Фронт перемоги»).

Росія заявляє, що ці угруповання є головними цілями її бомбардувань, але, за інформацією Заходу, російські авіаудари головним чином спрямовані проти опозиційних груп, які протистоять сирійському президенту Башару аль-Асаду, серед яких і підтримувані Заходом повстанці.

Очікують, що виконання угоди про припинення вогню у Сирії почнеться наступного тижня.

XS
SM
MD
LG