Доступність посилання

ТОП новини

Росія: «Роскомнагляд» повідомив про «обмеження доступу» до «Української правди» – видання


Інтернет-видання «Українська правда» повідомило в суботу, що російська Федеральна служба нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій, відома як «Роскомнагляд», надіслала повідомлення, що доступ до сайту цього видання з території Росії обмежується через новину майже річної давнини.

У повідомленні від суботи, 13 лютого вказано, що доступ до ресурсу обмежується «в інформаційно-телекомунікаційних мережах, в тому числі мережі «Інтернет», на підставі вимоги Генеральної прокуратури Росії від 30.09.2015 року» через повідомлення, яке «містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку».

Згідно з повідомленням, протягом доби «провайдер хостингу… зобов’язаний поінформувати про це обслуговуваного власника інформаційного ресурсу і повідомити його про необхідність негайно вилучити інформацію.

Видання повідомляє також, що 9 лютого «Роскомнагляд» уже присилав «Українській правді» попередження через ту давню новину про голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, посилаючись на вимогу Генпрокуратури Росії, і вимагав, щоб новина була негайно вилучена як така, що начебто містить заклики до масових заворушень та екстремізму.

У тій новині ще від 1 квітня 2015 року Чубаров говорив про необхідність для України повернути тимчасово окупований Росією Крим і закликав українців «готуватися до найгіршого – до відкритої війни з Росією». Ніяких інших закликів, тим більше до «масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку», про що стверджував «Роскомнагляд», у новині не було.

При цьому сама та новина на «Українській правді» була передруком тексту агентства «Укрінформ», яке, у свою чергу, переказало слова Чубарова, сказані ним в ефірі телевізійного «5-го каналу».

«Українська правда» додала, що в Росії діють закони, за якими за два такі «порушення» доступ до інформаційних ресурсів може бути повністю заблокований.

Це вже не перший випадок, коли «Роскомнагляд» наказує обмежити доступ із території Росії до українських сайтів. Зокрема, наприкінці січня під таке обмеження потрапив сайт українського агентства «РБК-Україна». Також під обмеження потрапляли й міжнародні сайти, такі, як інтернет-енциклопедії «Вікіпедія», не кажучи вже про російські – такі, як сторінки спільнот ЛГБТ-підлітків у соціальній мережі «ВКонтакте», Товариства захисту прав споживачів «Громадський контроль» через поради щодо українських правил поїздок іноземців до окупованого Криму тощо.

XS
SM
MD
LG