Доступність посилання

ТОП новини

Мінтранс Росії заблокував рух українських вантажівок


Учасники блокади російських вантажівок у Житомирській області, фото 13 лютого 2016 року
Учасники блокади російських вантажівок у Житомирській області, фото 13 лютого 2016 року

Міністерство транспорту Росії повідомило, що зупинило на території цієї країни пересування вантажного автотранспорту, зареєстрованого в Україні.

Як мовиться в повідомленні, це захід у відповідь на «неправочинне блокування російського автотранспорту на території України», і чинність цієї заборони триватиме, доки українська сторона не врегулює ситуацію з цим блокуванням.

У міністерстві вважають, що це блокування порушує угоду між урядами України і Росії про міжнародне автомобільне сполучення, за якою сторони мають забезпечити можливість здійснення транзитних перевезень своїми територіями. При цьому там не стали коментувати відповідність цій угоді російських обмежень на транзит українського транспорту, відповіддю на які стали нинішні блокування в Україні.

За даними російського міністерства, нині в різних областях України залишаються заблокованими понад 100 російських вантажівок, понад 500 не можуть в’їхати на територію України з боку держав Європейського союзу.

У четвер, 11 лютого, в Україні почав поширюватися громадянський рух за блокування транзиту російських товарів через українську територію у відповідь на дії Росії; нині він охопив цілу низку областей. Активісти закликають владу України офіційно заборонити такий транзит.

Росія з початку січня 2016 року повідомила про запровадження значних ускладнень для транзиту українських товарів російською територією до Казахстану, що на практиці обернулося практично повним блокуванням українського транзиту через територію Росії. Тепер він можливий тільки через територію Білорусі, через певні визначені прикордонні пункти, за умови відстежування руху вантажів за допомогою російської системи супутникової навігації «Ґлонасс» тощо.

XS
SM
MD
LG