Доступність посилання

ТОП новини

У Криму подали позов про заборону Меджлісу


В окупованому Росією Криму фактичний прокурор півострова в системі встановленої там російської влади Наталя Поклонська подала до незаконно створеного Росією верховного суду півострова позов про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, інформують російські агентства.

Копію позову вона вручила заступникові голови Меджлісу Наріманові Джелялу.

Як мовиться в документі, позов поданий нібито на підставі «звернень від кримськотатарського населення з проханням визнати діяльність Меджлісу протиправною».

Меджліс кримськотатарського народу стоїть на позиції невизнання претензій Росії на анексію українського Криму і виступає за деокупацію півострова. На території Криму організація й її активісти зазнають репресій із боку російської влади. Голову Меджлісу, народного депутата України Рефата Чубарова в Росії раніше оголосили в розшук, а попередньому голові, національному лідерові кримських татар Мустафі Джемілєву заборонили в’їзд до окупованого Криму, де живе його родина, а також до Росії.

Тим часом Росія після окупації Криму й заяв про його анексію почала відроджувати на півострові кишенькові проросійські організації, що виступають від імені кримських татар. Такі організації були створені Москвою ще в останні радянські роки, але десь до кінця 1990-х – початку 2000-х років вони фактично припинили існування.

XS
SM
MD
LG