Доступність посилання

ТОП новини

Поклонська просить суд в анексованому Криму заборонити Меджліс


Наталія Поклонська
Наталія Поклонська

Призначена російською владою глава прокуратури анексованого Росією Криму Наталія Поклонська повідомила про звернення до суду щодо заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

«Підписала заяву до Верховного суду республіки Крим про заборону діяльності незареєстрованого в Російській Федерації меджлісу кримськотатарського народу на підставі статті 9 Федерального закону «Про протидію екстремістської діяльності». Також вручила заступнику голови незареєстрованої меджлісу Наріману Джелялову копію позову про заборону діяльності організації», – написала вона в Facebook.

Поклонська пояснила це рішення тим, що «останнім часом в прокуратуру республіки Крим постійно надходять звернення від кримськотатарського населення з проханням визнати протиправною і провокаційною діяльність цієї незареєстрованої в Російській Федерації організації».

Проект Радіо Свобода, сайт Крим.Реалії намагаються отримати коментар у першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла.

23 жовтня 2015 року громадська палата Росії звернулася до генпрокурора Росії з проханням перевірити на екстремізм діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Однією з причин такого звернення стала «торговельна» блокада Криму з боку Херсонської області, ініційована лідерами кримських татар. Російський прокурор Криму Наталія Поклонська також заявила про те, що допускає визнання Меджлісу «екстремістською організацією» і подальшу заборону його діяльності.

Після анексії Росією Криму на початку 2014 року лідерам кримських татар Рефату Чубарову, Мустафі Джемілєву російська влада заборонила в’їзд на півострів на п’ять років.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG