Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія запропонувала нову стратегію для запобігання енергетичним кризам


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Пакет заходів, спрямованих на підвищення безпеки та захисту європейських споживачів та громадян держав Європейського енергетичного співтовариства від можливих енергетичних криз, ухвалила Європейська комісія.

«Безпека постачань енергії та готовність до можливих перебоїв – такі основні цілі переслідує нинішня енергетична стратегія», – заявив Міґель Аріас Каньєте, єврокомісар із енергетичної політики та клімату, презентуючи пакет пропозицій Єврокомісії для посилення енергетичної безпеки Європейської співдружності.

Інша мета нових пропозицій в сфері енергетики також полягає у створенні «надійної, прозорої, конкурентної та гнучкої системи, що забезпечить стале транскордонне надходження енергоносіїв для забезпечення потреб споживачів», додає єврокомісар.

Головна умова, яку висуває Єврокомісія, залишається – це диверсифікація джерел енергії та постачальників.

Основні елементи пакету пропозицій Європейської комісії для посилення енергетичної безпеки включають низку вимог до держав ЄС. По-перше, гарантувати забезпечення енергоносіями країн-сусідів, якщо вони менш захищені, порівняно з вітчизняними споживачами. По-друге, ускладнити можливості постачальників припиняти постачання природного газу. По-третє, зробити обов’язковим аналіз Єврокомісією контрактів щодо енергопостачань, до того, як вони будуть підписані.

Четверте – надати Європейській комісії прямий доступ до довгострокових комерційних контрактів, зокрема в тих частинах Європейського союзу, де одна енергетична компанія домінує на ринку. Мета цієї умови: переконатися, чи стратегічні інтереси ЄС не приносяться в жертву тільки короткостроковим або місцевим інтересам. І останнє: підвищення енергоефективності будівель у державах ЄС.

За підрахунками Єврокомісії, збільшення енергоефективності приватних помешкань та установ навіть на 1 відсоток скорочує імпорт газу на 2,6 відсотка.

Пакет із енергетичної безпеки тепер буде надіслано на розгляд Європейського парламенту та Ради Євросоюзу. Повна його реалізація, так само як створення повноцінного європейського Енергетичного союзу, очікується до кінця каденції нинішнього складу Європейської комісії.

XS
SM
MD
LG