Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували проект постанови про недовіру уряду


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Верховній Раді зареєстрували проект постанови щодо ухвалення резолюції недовіри Кабінету міністрів. Автор документа – лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко.

Народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Мустафа Найєм заявляє, що за постанову про недовіру Кабінету міністрів України уже є 159 підписів народних депутатів.

Відкриваючи вечірнє засідання, голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив, що парламент вже сьогодні може розглянути питання про висловлення недовіри уряду за наявності 150 підписів депутатів щодо відповідної ініціативи.

Відповідно до чинного законодавства, Рада за пропозицією президента України або не менш як третини від її конституційного складу може розглянути питання про відповідальність Кабміну та ухвалити резолюцію недовіри уряду. Така резолюція вважається ухваленою, якщо за це проголосувала більшість від конституційного складу Ради.

Перед цим сьогодні президент України Петро Порошенко заявив, що момент для часткового оновлення Кабінету міністрів упущено, є запит на повне перезавантаження.

«Тепер вже очевидним є запит на повне перезавантаження уряду. Поки що у прем’єр-Міністра зберігається можливість обрати, в який спосіб краще дати простір для реалізації цього запиту», – зазначив президент у своєму зверненні.

При цьому Порошенко вважає, що «тотальне переформатування» уряду має відбуватися на основі чинної коаліціїу складі «Блоку Петра Порошенка-Солідарність», «Народного фронту», «Самопомочі» та «Батьківщини».

Крім того, наразі біля парламенту протестують за відставку чинного складу уряду.

Напередодні у Верховній Раді були зареєстровані два проекти постанови щодо оцінки діяльності уряду – про визнання її незадовільною і задовільною. Авторами негативного проекту стала група депутатів від фракцій «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч» та «Батьківщина», автором позитивного – народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Наталія Новак.

Минулого тижня лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявляв, що на той час уже три фракції – «Самопоміч», «Батьківщина» і «Радикальна партія» – заявили, що не хочуть бачити Арсенія Яценюка на посаді прем’єра. Після цього у фракції «Народний фронт» (цю партію очолює Яценюк) заявили, що уряд коаліції «Європейська Україна» сформований п’ятьма парламентськими фракціями і є не персональним «урядом Арсенія Яценюка», а коаліційним урядом, очолюваним прем’єром Яценюком, тому відповідальність за роботу Кабінету міністрів несуть усі фракції коаліції.

Згодом, 14 лютого, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що його не цікавить «дріб’язкова боротьба українських політиків за владу». Раніше він неодноразово заявляв про готовність піти у відставку, якщо буде відповідне рішення депутатів.

XS
SM
MD
LG