Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС висловили протест через ставлення в Росії до ув’язненого там українця Афанасьєва


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з продовженням російською стороною протиправних, як кажуть у Києві, дій російської влади щодо громадянина України Геннадія Афанасьєва, ув’язненого в Росії.

«Особливу тривогу української сторони викликає інформація про цілеспрямовані заходи російських органів влади для погіршення умов утримання Геннадія Афанасьєва, що призвело до різкого ускладнення стану його здоров’я», – мовиться в заяві.

Російська влада продовжує ігнорувати неодноразові звернення української сторони щодо надання дозволу на зустріч консульських посадових осіб України з Афанасьєвим, незаконно, як кажуть у Києві, засудженого російською владою на 7 років колонії суворого режиму у справі так званих «кримських терористів».

«Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони забезпечити дотримання прав незаконно засудженого Геннадія Афанасьєва, негайно надати дозвіл на допуск до нього консульських посадових осіб України відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов’язань, а також вжити заходів для забезпечення йому належної медичної допомоги», – мовиться в заяві.

Як повідомив днями Радіо Свобода адвокат українця Олександр Попков, засуджений у Росії кримчанин Геннадій Афанасьєв, який відбуває покарання в колонії № 25 у російському Сиктивкарі в республіці Комі, має зараження крові, однак співробітники тюремного закладу не надають йому необхідної медичної допомоги.

Афанасьєва тиждень тому перевели в одиночну камеру в єдиному приміщенні камерного типу – спеціальному тюремному закладі, розташованому в селищі Микунь за сто кілометрів від Сиктивкара. Причиною стала знайдена в нього при обшуку сім-карта для мобільного телефона, заборонена в’язням – Афанасьєв каже, що сім-карту йому з помсти підкинули самі працівники колонії.

Геннадій Афанасьєв є фігурантом кримінальної справи проти українського режисера Олега Сенцова, засудженого на 20 років позбавлення волі за звинуваченням в організації терористичної організації у Криму. Справу Афанасьєва розглядали в особливому порядку, бо він дав свідчення і свідчив проти інших фігурантів. Але на процесі у справі Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка він відмовився від свідчень, заявивши про тортури при допиті. Афанасьєв повідомив, що обмовив Сенцова і терористичної організації з їхньою участю у Криму не було.

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченка політичними в’язнями.

XS
SM
MD
LG