Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані заявили про нелогічність обмежувати видобуток нафти – повідомлення


Мегді Асалі
Мегді Асалі

Чільний посадовець у нафтовій галузі Ірану, за повідомленнями, заявив, що для Тегерана було б нелогічним приєднуватися до пропонованого замороження рівня видобутку нафти.

Газета «Шарг» повідомляє, що посол Ірану в Організації країн-експортерів нафти Мегді Асалі заявив також, що Тегеран буде продовжувати нарощувати свій видобуток нафти, доки він не сягне рівня, що був до запровадження санкцій.

У середу ж міністр нафти Венесуели має провести в Тегерані переговори про замороження рівнів видобутку нафти на рівні січня цього року з представниками Ірану й Іраку.

У вівторок Росія й Саудівська Аравія, найбільші у світі видобувники нафти, домовилися заморозити її видобуток на рівні за січень за умови, що інші видобувники теж вчинять так само. Про згоду піти на такий крок заявили й Катар, Кувейт і Венесуела. В Ірані ж міністр нафти заявив того дня у відповідь, що Тегеран бачить «простір для обговорення» такої можливості, але «не відмовиться від своєї частки на ринку». Раніше позиція Ірану полягала в нарощуванні видобування нафти у сподіванні відновити свою частку на ринку після багатьох років міжнародних санкцій, що були зняті в січні, – приблизно вдвічі порівняно з часами санкцій.

Ірак, який останнім часом уже наростив свій видобуток нафти до рекордно високих рівнів, як вважають, може погодитися заморозити ці рівні.

Значні обсяги видобування нафти у світі останнім часом, що перевищили обсяги попиту, призвели до зниження цін на нафту більш як на 70 відсотків порівняно з рівнем червня 2014 року й сягали 28 доларів за барель, а нині становлять близько 33 доларів за барель. Це створює фінансові проблеми для країн, економіки яких залежать від експорту нафти – зокрема, Росії, Азербайджану, Іраку тощо.

XS
SM
MD
LG