Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС досягли згоди щодо Британії


Дональд Туск, Жан-Клод Юнкер і Дейвід Камерон (л > п) під час однієї з зустрічей у Брюсселі
Дональд Туск, Жан-Клод Юнкер і Дейвід Камерон (л > п) під час однієї з зустрічей у Брюсселі

Учасники саміту Європейського союзу досягли пізно ввечері у п’ятницю домовленості про те, як задовольнити вимоги Великої Британії, щоб утримати її від виходу з ЄС.

Після завершення переговорів голова Європейської ради Дональд Туск написав у твітері: «Є домовленість. Одностайна підтримка новому залагодженню справи Британії в ЄС».

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер теж написав у твітері: «Угода про Британію в ЄС досягнена. Місяці важкої праці спільно з головою Європейської ради і співпраця з Європарламентом виправдалися. Справедливість для Британії, справедливість для 27 інших країн ЄС».

Прем’єр-міністр Великої Британії, зі свого боку, заявив у твітері: «Я домовився про угоду, що надає Британії спеціальний статус у ЄС. Завтра буду рекомендувати прийняти її Кабінетові міністрів».

Велика Британія заявляла, що Євросоюз у дотеперішньому вигляді надалі не підходить для цієї країни, і домагалася змін у договорах про саме функціонування ЄС чи особливого статусу для себе всередині Європейського союзу.

Нинішня домовленість настала вчасно напередодні планованого у Великій Британії референдуму щодо того, чи залишатися в ЄС, чи виходити. Він може відбутися вже в червні.

Президент України Петро Порошенко вже привітав цю домовленість, назвавши її «наукою культури компромісу задля спільного майбутнього».

XS
SM
MD
LG