Доступність посилання

ТОП новини

У Києві проходять заходи з вшанування пам’яті героїв Небесної сотні


У суботу за участю кількох тисяч людей у центрі Києва розпочалися заходи до Дня героїв Небесної сотні, пам’ять яких вшановують в Україні 20 лютого. О 10-й годині ранку біля Жовтневого палацу в столиці проходить Всеукраїнське віче учасників Революції гідності, ветеранів АТО та волонтерів. Його учасники анонсували висунення вимог до влади щодо контролю за ходом розслідування кримінальних справ щодо учасників АТО, встановлення винних серед військового керівництва за Ілловайський та Дебальцевський котли тощо.

Перед початком цієї акції президентське подружжя Петро і Марина Порошенки поклали лампадки до пам’ятного хреста на Алеї героїв Небесної сотні на місці загибелі українців на вулиці Інститутській.

Крім того, у рамках проведення заходів зі вшанування героїв Небесної сотні сьогодні о 10:30 у Михайлівському Золотоверхому монастирі відбудеться панахида за загиблими. Зустріч у центрі Києва також проведуть волонтери-медики, які рятували людей під час Революції Гідності та на війні. О 11:00 вони проведуть пішу ходу пам’яті від хреста на Алеї героїв Небесної сотні до Михайлівського собору. Опівдні там відбудеться молитва за Небесну сотню, воїнів та медиків АТО.

Жалобні заходи сьогодні проходитимуть також в Українському домі та кількох столичних музеях.

Ввечері о 19:00 продовжиться триденна пелюсткова хода зі вшанування героїв Небесної сотні біля стели Незалежності.

Через проведення заходів у Києві сьогодні тимчасово закрито рух транспорту на деяких вулицях у центрі столиці. За даними МВС, охорону громадського порядку здійснюють 4 тисячі працівників поліції, зокрема 600 представників добровольчих батальйонів. Також організовані чергування кінологів і шести груп спеціалістів вибухотехнічної служби.

20 лютого 2015 року виповнюється два роки з дня масової загибелі протестувальників на вулиці Інститутській і майдані Незалежності в Києві під час Революції гідності. Цей день завершив триденне криваве протистояння силовиків і активістів, загиблих 18-20 лютого. Згодом жертв протистояння почали називати Небесної сотнею. За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули.

День Героїв Небесної сотні відзначається щорічно в Україні 20 лютого згідно з указом президента від 11 лютого 2015 року.

XS
SM
MD
LG