Доступність посилання

ТОП новини

Таліби допускають приєднання до мирних переговорів лише після виконання їхніх вимог


Мохаммад Наїм
Мохаммад Наїм

Офіс афганського «Талібану» в Катарі заявляє, що продовжує наполягати на виведенні з Афганістану всіх іноземних військ коаліції під проводом США, і лише за цієї умови готовий приєднатися до прямих мирних переговорів з урядом у Кабулі.

Речник політичного офісу талібів Мохаммад Наїм заявив про це в інтерв’ю афганській службі Радіо Свобода після того, як дипломати з чотирьох країн: Афганістану, Пакистану, Китаю і США – домовляються про умови мирних переговорів між Кабулом і талібами. Як очікують учасники групи, мирні переговори можуть початися в Ісламабаді у перший тиждень березня.

Водночас Наїм заявив, що катарському офісу «Талібану» невідомо про плановані переговори, і передумови для приєднання до таких переговорів не змінилися.

Серед вимог талібів – також офіційне визнання політичного офісу «Талібану» в Катарі, вилучення угруповання зі списку терористичних організацій ООН, припинення «арештів і знищення» бойовиків-талібів і звільнення ув’язнених членів угруповання.

Наприкінці січня уряд Афганістану заявив, що не може прийняти вимоги талібів. Кабул заявляє, що переговори мають просуватися лінією, яку визначать дипломати чотирьох країн: Афганістану, Пакистану, Китаю і США.

Попередні мирні переговори між представниками талібів і Кабула були заморожені в липні минулого року, коли Афганістан оголосив про смерть лідера талібів Мулли Мохаммада Омара.

XS
SM
MD
LG