Доступність посилання

ТОП новини

Правники створили комітет для спостереження за роботою суддів, прокурорів, адвокатів


Фахівці в галузі права створили Комітет етики правосуддя, що має на меті слідкувати за дотриманням суддями, працівниками прокуратури й адвокатами професійних стандартів.

«Ми бачили випадки, коли підозра вручалась безпосередньо в залі суду, ми бачили, коли прокурори були абсолютно не готові до справи, однак підтримували державне обвинувачення, ми бачили і негідну поведінку адвокатів. Тому постає потреба надати оцінку таким стандартам професії. Утворення комітету дасть можливість кожному громадянину отримати рішення, висновок комітету про те, що поведінка судді, прокурора чи адвоката не відповідає стандарту. Після цього за процедурою комітет спрямовує рішення до компетентного органу», – пояснив виконавчий директор комітету Станіслав Батрин.

Комітет етики правосуддя налічуватиме дев’ять постійних членів і збиратиметься не рідше, ніж раз на місяць. Головою комітету обрали надзвичайного і повноважного посла, колишнього суддю Міжнародного кримінального суду щодо Югославії Володимира Василенка. Серед членів новоствореної структури також голова Українського юридичного товариства Олег Березюк, експерт проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Оксана Цембрівська, суддя Конституційного суду у відставці Микола Козюбра, доктор права Василь Кисіль, суддя федерального суду США Богдан Футей.

Комітет етики правосуддя заснували в межах реалізації проекту «Відкритий суд».

Наразі ж за діяльністю працівників правої сфери повинні слідкувати Національна асоціація адвокатів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів, Генеральна прокуратура. Саме вони ухвалюють остаточне рішення про звільнення з посади судді чи прокурора або позбавляють ліцензії на здійснення адвокатської діяльності.

XS
SM
MD
LG