Доступність посилання

ТОП новини

В Туреччині звільнили з-під варти двох журналістів опозиційного видання


Головний редактор газети Cumhuriyet Джан Дюндар
Головний редактор газети Cumhuriyet Джан Дюндар

Двох турецьких журналістів з провідної опозиційної газети звільнили після того, як Конституційний суд Туреччини оголосив рішення, що утримання під вартою є порушенням їхніх прав.

Головний редактор газети Cumhuriyet Джан Дюндар і голова бюро цього видання в Анкарі Ердем Гюль були заарештовані 26 листопада 2015 року за звинуваченням у шпигунстві. Ці арешти викликали міжнародний осуд і стурбованість щодо свободи ЗМІ в очолюваній президентом Тайїпом Ердоганом Туреччині.

Чоловіків затримали після публікації відеозапису, де було показано, як державне розвідувальне відомство нібито допомагає відправляти зброю до Сирії. Обох затриманих звинуватили в наданні допомоги збройній терористичній організації і публікації матеріалів, що загрожують національній безпеці.

Газета Cumhuriyet опублікувала в травні минулого року на своєму сайті відеокадри, датовані, як стверджують у виданні, 19 січня 2014 року. На цих кадрах видно, як поліцейські відкривають ящики на борту трьох вантажівок, що належать розвідувальній службі Туреччини MIT. Вмістом ящиків, стверджували у газеті, були зброя та боєприпаси.

Ердоган назвав інформацію, поширену газетою, спробою підірвати глобальне становище Туреччини.

Попри звільнення Джана Дюндара та Ердема Гюля, двоє журналістів, як і раніше, залишаються перед загрозою довічного ув’язнення на судовому процесі, який повинен початися 25 березня. Чоловікам заборонено покидати країну.

XS
SM
MD
LG