Доступність посилання

ТОП новини

Хашим Тачі стане новим президентом Косова


Хашим Тачі (архівне фото)
Хашим Тачі (архівне фото)

Парламент Косова обрав новим президентом держави Хашима Тачі, нинішнього міністра закордонних справ і колишнього прем’єр-міністра.

За Тачі проголосував 71 із 81 депутата на засіданні парламенту 26 лютого. Опозиційні депутати в парламенті, який складається із 120 депутатів, бойкотували голосування.

Сутички довкола парламенту у Приштині і всередині називають безпрецедентними – опозиція, яка вже півроку намагається блокувати роботу парламенту, періодично розпорошувала в залі засідань сльозогінний газ.

Сльозогінний газ у парламенті Косова, 26 лютого 2016 року
Сльозогінний газ у парламенті Косова, 26 лютого 2016 року

​Поліція також застосувала сльозогінний газ і водомети на вулиці біля парламенту, щоб розігнати сотні прихильників опозиції в наметах на головній площі, які вимагали відставки уряду і проведення нових виборів.

Хашим Тачі заявив у своїй промові після обрання про готовність служити країні і всім громадянам Косова. «Я буду працювати, щоб захистити конституцію і створити нове європейське Косово, яке стане частиною Європейського союзу і НАТО», – сказав Тачі, окремо подякувавши сербським депутатам, які брали участь в голосуванні.

17 лютого виповнилося 8 років з дня проголошення незалежності Косова від Сербії. Багато косоварів-албанців вважають, що розширення автономії сербської меншини призведе до втрати тяжко вибореної незалежності.

Хашим Тачі стане четвертим президентом Косова з моменту оголошення незалежності від Сербії в 2008 році, він складе присягу 7 квітня. Мандат нинішньої керівниці республіки Атіфете Ях’ягі збігає 6 квітня.

48-річний Тачі – один із лідерів Визвольної армії Косова, яка діяла в 1990-х роках, з 2008 по 2014 роки він очолював уряд Косова. У 2010 році його ім’я фігурувало у скандалі, пов’язаному з сербськими військовополоненими після закінчення війни у 90 роках. Він категорично заперечував звинувачення на свою адресу.

XS
SM
MD
LG