Доступність посилання

ТОП новини

На руїнах фабрики розпису в Петриківці знайшли мистецькі раритети


Петриківські раритети
Петриківські раритети

На руїнах фабрики художнього розпису «Дружба» в селищі Петриківка, що на Дніпропетровщині, знайдені раритетні петриківські мальовки. Про це Радіо Свобода повідомив член Асоціації майстрів народного мистецтва України, арт-менеджер проекту Petrykivka.dp.ua Ігор Лісний, який із однодумцями досліджував руїни будівлі.

Як зазначив Ігор Лісний, у ході імпровізованої етнографічної експедиції Петриківкою молоді люди оглянули понівечену будівлю колишньої фабрики й під завалами з цегли натрапили на стос зіжмаканого паперу. За словами пошуковця, таким чином були знайдені три роботи корифеїв петриківського розпису, які вважались втраченими, – дві мальовки Василя Соколенка та одна Андрія Пікуша, а також робота автора Мелюти (інформації про майстра не збереглось).

Твори петриківських художників датуються кінцем 60 – початком 70-х років минулого століття, адже один з них присвячений 100-річчю з дня народження Лесі Українки, вважає Ігор Лісний.

«Мальовки Соколенка формату А5, одна з них наполовину розірвана, а мальовка Пікуша та Мелюти – формату А3. Всі мальовки в досить понівеченому стані, адже зберігалися вони в купці цегли вперемішку зі сміттям. Усі так чи інакше пошкоджені, зі слідами плісняви, кольори вицвілі. А втім, мистецька цінність цих розписів дуже висока: Пікуш та Соколенко – визнані майстри, тому місце цим мальовкам – у музеї. На фабриці ці мальовки виконували роль навчальних, адже висіли на стенді в музеї при фабриці. Це встановлено за архівними світлинами. Також було знайдено багато документів – рахунки, листи, листівки тощо. Всі папери також дуже зіпсовані. Навіть було знайдено сторінку з книги відгуків про відвідування музею: люди дякували за враження від екскурсії. Серед іншого також було знайдено печатку та палітру майстра із застиглими фарбами», – повідомив Радіо Свобода Ігор Лісний.

Як зазначив досліджувач, наразі знайдені картини зберігаються у фондах Асоціації майстрів народного мистецтва України, на найближчому зібранні буде колективно вирішено їхню долю. Швидше за все, каже художник, вони залишаться в музеї при Асоціації, також розглядається варіант передання робіт до місцевого етнографічного музею.

«Реставрувати ці мальовки неможливо, тому вони будуть своєрідним нагадуванням усім нам про те, що нищити твори мистецтва в такий варварський спосіб – це злочин. На момент наших відвідин зруйнованої фабрики там були збережені настінні розписи – дівчина з голубами миру на вході та бігунці по периметру будівлі, всі в досить непоганому стані. Зараз мені про їхню долю невідомо: фабрику активно розбирають на цеглу», – зазначив Ігор Лісний.

За радянських часів на фабриці художнього розпису «Дружба» у Петриківці працювало близько півтисячі людей, які зокрема здійснювали художній розпис сувенірів. Вироби експортували до 80 країн світу. У 2000-х роках підприємство припинило існування, будівля потрапила в приватні руки, а 2007-го року невідомі вирізали і вивезли ще вціліле металеве обладнання фабрики.

XS
SM
MD
LG