Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають Кабмін змінити порядок в’їзду іноземців у Крим


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Українська влада перешкоджає правозахисникам-іноземцям потрапити в анексований Росією Крим, заявляють активісти Центру інформації з прав людини з вимогою змінити порядок в’їзду на територію окупованого півострова.

«Процедура дуже забюрократизована і фактично є перешкодою для незалежної правозахисної, адвокатської та журналістської діяльності. Тож ми вимагаємо спросити процедуру, а саме змінити її з дозвільної на повідомчу, щоб людина могла просто повідомити, що вона їде в Крим, а не оформляти дозвіл так довго, як це є тепер. По-друге, дозволити іноземцям подавати документи не тільки українською, але й, наприклад, англійською мовою і не приїжджаючи особисто на територію України, але й через консульські установи за кордоном. І останнє, розширити перелік категорій громадян-іноземців, яким може бути наданий такий дозвіл, зробивши його відкритим, а не закритим, як це є зараз», – озвучила вимоги керівник Центру інформації з прав людини Тетяна Печончик.

Крім того, правозахисники наголошують, що у переліку категорій громадян, яким видається дозвіл на в’їзд до окупованого Криму, немає російських адвокатів, а лише вони мають право захищати у судах півострова українських громадян.

«Відтак всі поїздки до Криму російських адвокатів є поза законом і поза українським правовим полем, і всі вони порушують закон. Ми пропонуємо їх включити у перелік осіб, яким Україна дозволяє в’їзд у Крим зі своєї території», – додає Тетяна Печончик.

Порядок в’їзду на територію Криму регулюється постановою Кабінету міністрів № 367 від 4 червня 2015 року. Згідно з процедурою, правозахисники і дипломати повинні подати заявку до МЗС, після чого звернутись до Державної міграційної служби. Але з досвіду активістів з Центру інформації з прав людини, отримання такого дозволу займає близько місяця, через що особи, що хочуть потрапити до Криму, все частіше обирають шлях прямого авіасполучення з Москви до Сімферополя.

Транспортне сполучення з Кримом було припинене у грудні 2014 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG