Доступність посилання

ТОП новини

Остаточні результати виборів в Ірані: більшість отримали помірковані сили


Міністр внутрішніх справ Ірану Абдолреза Рахмані Фазлі повідомляє про результати виборів, Тегеран, 29 лютого 2016 року. В Ірані за вибори відповідає МВС.
Міністр внутрішніх справ Ірану Абдолреза Рахмані Фазлі повідомляє про результати виборів, Тегеран, 29 лютого 2016 року. В Ірані за вибори відповідає МВС.

За остаточними попередніми результатами виборів в Ірані 26 лютого, помірковані сили здобули більшість у парламенті і в іще одному впливовому органі, Раді експертів.

Зокрема, в парламенті реформісти-прихильники нинішнього президента Хасана Роугані, а також помірковані консерватори, що виступили за ядерну угоду зі світовим співтовариством, разом мають понад половину мандатів і зможуть контролювати парламент, якщо погодяться об’єднати сили.

Ці сили, серед іншого, здобули всі 30 місць від столичної провінції Тегеран.

Натомість консерватори, що виступили проти ядерної угоди, мають наразі 68 місць у новому складі Ісламської дорадчої ради, як офіційно називається однопалатний парламент із 290 місць. У попередньому складі вони мали понад 100 місць.

П’ять мандатів зарезервовані для релігійних меншин, долю ще 59 вирішить друге коло виборів – найімовірніше, у квітні.

В іще одних виборах, що відбулися минулої п’ятниці, реформісти здобули 52 місця з 88 у Раді експертів – органі, що, серед іншого, обирає верховного керівника Ірану – фактичного лідера ісламської держави (президент в Ірані є головою уряду і виконує деякі функції голови держави, але ним не є). При цьому деякі впливові консерватори програли боротьбу за переобрання.

XS
SM
MD
LG