Доступність посилання

ТОП новини

Через санкції Росія у цьому році втратить 50 мільярдів доларів – Савченко


Олександр Савченко
Олександр Савченко

Відтік капіталу з Росії через західні санкції у цьому році становитиме 50 мільярдів доларів, прогнозує екс-заступник голови НБУ та міністра фінансів України Олександр Савченко.

«Торік відтік приблизно був 100 мільярдів. У цьому році, за моїми розрахунками, він буде близько 50 мільярдів доларів. І тут є дві причини, головна з них, що гроші закінчуються – тікати нічому. Тобто спочатку, щоб капітал витікав, він повинен туди зайти. І от все менше і менше капіталу заходить у Росію через падіння цін на нафту і через те, що Росія та провідні російські структури заблоковані від нових кредитів», – зазначив Савченко в ефірі Радіо Свобода.

Як прогнозує Савченко, у 2016 році Росія продовжить проїдати гроші, які вдалося накопичити протягом попередніх років.

«Вони будуть пускати ці гроші на підняття номінальної зарплати військовим, вчителям, лікарям і різним силовикам. А це соціальна база підтримки Путіна. Цей рік він може пройти. Але вже наступного року у нього закінчаться вільні кошти для підтримання стандартів життя», – вважає економіст.

Напередодні німецьке видання Die Welt написало, що Росія планує обійти економічні санкції Заходу. Кремль хоче випустити боргові облігації і залучити гроші китайських, європейських та американських банків.

У звіті російського уряду за 2014 рік повідомлялося, що, за оцінками низки експертів, Росії було завдано збитків – у цілому, приблизно 25 мільярдів євро, це 1,5% ВВП. Тоді в уряді Росії припускали, що в 2015 році втрати можуть збільшитися в кілька разів. Проте наразі таких даних за 2015 рік немає.

Санкції Заходу проти Москви були запроваджені 2014 року кількома окремими пакетами через анексію Росією українського Криму, а пізніше через підтримку проросійських сепаратистів на Донбасі. Зокрема, наприкінці липня 2014 року ЄС та США запровадили економічні санкції щодо Росії, які стосуються енергетичної, банківської та оборонної галузей. Дія цього пакету санкцій ЄС нині закінчується 31 липня 2016 року.

XS
SM
MD
LG