Доступність посилання

ТОП новини

Ірак підписав угоду про ремонт і утримання греблі Мосульського гідровузла


Мосульське водосховище, вигляд із греблі, фото 1 лютого 2016 року
Мосульське водосховище, вигляд із греблі, фото 1 лютого 2016 року

Ірак підписав угоду з італійською компанією Trevi Group про ремонт і утримання греблі Мосульського гідровузла на півночі країни, що перебуває в незадовільному стані і, як припускають, може прорватися.

Вартість контракту – 296 мільйонів доларів США, повідомив речник уряду Іраку Саад аль-Хадіті.

За його словами, ремонт має бути здійснений якнайшвидше, але конкретних термінів він не навів.

В Італії Міністерство закордонних справ підтвердило підписання цього контракту.

Мосульське водосховище найбільше в Іраку, і стан його греблі останнім часом викликає дедалі більше занепокоєння. Із одного боку, греблю збудували в 1980-х роках на нестійкому гіпсовому ґрунті, що розмивається водою, і вимагає постійного нагляду і латання розмивів; із іншого, 2014 року вона протягом якогось часу перебувала в руках екстремістів із угруповання «Ісламська держава» і в той час була без догляду, що ще погіршило її технічний стан; сусіднє місто Мосул досі перебуває в руках ісламістів.

Сполучені Штати Америки, важливий міжнародний партнер Іраку, висловлюють занепокоєння, що в разі можливого прориву греблі можуть загинути до 1 мільйона 470 тисяч іракців, що живуть нижче за течією річки Тигр, якщо їх не евакуювати – в першу чергу в місті Мосулі, другому за населенням в Іраку, і столиці Багдаді. Іракські посадовці заявляють, що ці побоювання значно перебільшені.

XS
SM
MD
LG