Доступність посилання

ТОП новини

У Кернеса пояснили виділення 1,7 мільйона на демонтаж залишків пам’ятника Леніну


Залишки пам’ятника Леніну в Харкові
Залишки пам’ятника Леніну в Харкові

У міській раді Харкова пояснюють, що виділили 1,7 мільйона гривень бюджетних коштів на знесення постаменту пам’ятника Леніну через відповідну вартість робіт. У мерії висловили здивування заявами громадських активістів і політиків стосовно того, що залишки пам’ятника можна розібрати за 100 тисяч гривень.

За словами директора департаменту масових комунікацій і зв’язків із пресою міськради Юрія Сидоренка, роботи з демонтажу можуть проходити тільки відповідно до законодавства, після тендерів, за архітектурно-будівельними нормами та за проектом і кошторисом, затвердженим у Міністерстві промислової політики. «Тут не може йтися про самодіяльний підхід», – підкреслив Сидоренко.

За його словами, після первинного обстеження постаменту і прилеглих територій сертифікована проектна організація взялася за складення проектної документації й остаточного розрахунку всіх робіт. Сидоренко наголосив, що наразі звучать приблизні суми, бо вартість залежатиме від обраної технології знесення монумента.

«У чому нюанс: є роботи, на які розцінки затвердили в Міністерстві промислової політики, зокрема, з використанням відбійного молотка вартість демонтажу кубічного метра бетонного фундаменту складає 986 гривень за розцінками Мінпромполітики. Але така технологія нам не підходить. Є інша – за допомогою гідромолота, там сумма майже дві тисячі гривень за тонну, але ця сума занадто висока. Тому зараз буде спеціально розроблятися технологія, щоб можна було зменшити вартість робіт. І знову ж таки, все буде затверджено в Міністерстві промислової політики, без їхнього затвердження ніяких робіт вестися не буде», – наголосив Юрій Сидоренко.

Фахівці зазначають, що складності демонтажу додають близьке розташування фундаменту до верхніх шарів землі, де проходять тунелі метро, його вентиляційні труби, комунікації між приміщенням обласної адміністрації і будівлею Держпрому. Також для знесення залишків пам’ятника доведеться зачепити асфальт і землю скверу, розташованого біля постаменту. А після демонтажу потрібно буде провести благоустрій території.

24 лютого під час сесії Харківської міської ради було виділено 1,7 мільйона гривень бюджетних коштів на знесення постаменту пам’ятника Леніну, розташованого на головній у місті площі Свободи.

Найбільший у колишньому СРСР пам’ятник Леніну знесли громадські активісти 28 вересня 2014 року. Після виділення з міськбюджету коштів на демонтаж у соціальних мережах харків’яни висловлювали обурення, заявляючи, що це зависока сума.

Також на сайті міськради нещодавно зареєстрували петицію щодо встановлення на місці пам’ятника фонтану, в якому вода могла б виходити з чоботів Леніна, на кшталт тих, що зараз залишилися від монумента.

XS
SM
MD
LG