Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти продовжують навчання в зоні конфлікту на Донбасі – ОБСЄ


Александр Гуґ
Александр Гуґ

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявляє, що підтримувані Росією бойовики порушують досягнуту в Мінську домовленість про заборону на проведення навчань поблизу лінії розмежування на Донбасі.

«Також домовилися припинити навчання з бойовою стрільбою в 30-кілометровій зоні безпеки. Ситуація все ще не ідеальна. Навчання тривають, що спостерігають наші спостерігачі. Їх проводять поблизу зони безпеки на території, яку не контролює уряд», – заявив заступник керівника СММ ОБСЄ Александр Гуґ.

Він додав, що в навчаннях беруть участь десятки танків та артилерійські установки.

Крім того, моніторингова місія ОБСЄ заявляє про збільшення кількості випадків використання систем залпового вогню в зоні проведення бойових дій на Донбасі.

«Ми спостерігали зменшення використання артилерії та мінометів, однак – і це викликає стурбованість – ми помітили збільшення використання систем залпового вогню», – сказав Гуґ.

За його словами, спостерігачі на Донбасі продовжують фіксувати порушеннясторонами конфлікту режиму припинення вогню, найбільше якихспостерігаються на Донеччині.

2 березня в Мінську представники Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі підписали угоду щодо завершення розмінування на 12 узгоджених ділянках уздовж лінії зіткнення, а також угоду про припинення навчань з бойовою стрільбою в 30-кілометровій зоні вздовж лінії зіткнення – по 15 кілометрів із кожного боку.

У січні Тристороння контактна група у Мінську заявила про чергову домовленість про припинення вогню у зоні бойових дій на сході України з 14 січня. Проте відтоді сторони конфлікту неодноразово звинувачували одна одну в порушенні «режиму тиші».

3 березня відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки», проте, як заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, великого поступу на ній не досягли.

XS
SM
MD
LG