Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати закликають українців вийти на акцію підтримки Надії Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Адвокати громадянки України Надії Савченко, яка оголосила сухе голодування на знак протесту проти затягування суду в її справі у Росії, закликають українські громади у всьому світі вийти на акцію на її підтримку 9 березня.

«День 9 березня має стати особливим. Підтримати Надію – борг кожного українця… Саме тепер настає кульмінаційний момент у боротьбі за Надію Савченко. Ми в цейтноті через голодування Наді», – написав у Twitter адвокат Марк Фейгін.

Раніше сьогодні адвокати Надії Савченко після відвідування її у СІЗО оприлюднили лист українки від 4 березня. У ньому вона пише, що не відмовилася від рішення оголосити сухе голодування і починає його 4 березня, вимагаючи повернення в Україну «живою чи мертвою».

Надія Савченко заявляє, що забороняє виводити її з голодування, брати в неї аналізи. Крім того, українка каже, що погодиться лише на огляд українських лікарів, а будь-яке застосування до неї фізичної сили буде розцінювати як тортури і чинитиме опір.

На суді в Донецьку Ростовської області Росії 3 березня на завершенні слухань у справі Надії Савченко вона мала виступити із заключним словом. Але суддя закрив засідання й оголосив перерву в суді до 9 березня. Надія Савченко у відповідь заявила, що оголошує сухе голодування, про яке вона попереджала раніше у випадку зволікання суду з винесенням вироку.

Звинувачення просить для неї 23 роки позбавлення волі; Савченко заявила, що не буде оскаржувати вироку.

В останньому слові, текст якого оприлюднили у соціальних мережах напередодні, Савченко, серед іншого, заявляє, що не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею.

Україна і представники Заходу закликали Москву звільнити громадянку України.

Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG