Доступність посилання

ТОП новини

Поліція застосувала силу до протестувальників під офісом газети у Стамбулі


Поліція у приміщенні газети «Заман», 5 березня 2016 року
Поліція у приміщенні газети «Заман», 5 березня 2016 року

Поліція в Стамбулі застосувала сльозогінний газ, водомети та гумові кулі, щоб розігнати сотні демонстрантів, які протестують проти насильницького захоплення найбільшої в країні газети «Заман».

Раніше сьогодні силовики встановили барикади, щоб унеможливити збір прихильників газети біля її офісу. Повідомлялось, що 5 березня видання відновило свою роботу через кілька годин після проведення поліцейського штурму будівлі на виконання рішення суду.

Сльозогінний газ і водомети поліція використала до активістів і минулої ночі, коли штурмувала приміщення газети.

На події довкола турецької газети «Заман» вже відреагували у Вашингтоні та Брюсселі, висловивши занепокоєння з приводу свободи слова в країні.

Представник держдепартаменту США Джон Кірбі заявив, що захоплення газети «Заман» «є останнім в серії тривожних судових і правоохоронних заходів, ухвалених урядом Туреччини, щодо утиску ЗМІ та інших його критиків».

Комісар з питань розширення ЄС Йоганес Ган сказав, що цей факт «ставить під загрозу прогрес», досягнутий Анкарою в інших галузях, відтак ЄС у своїй заяві закликав Туреччину поважати свободу ЗМІ.

«ЄС неодноразово підкреслював, що Туреччині потрібно поважати і підтримувати високі демократичні стандарти і принципи, в тому числі свободи засобів масової інформації», – йдеться в заяві дипломатичної служби ЄС.

Штурм поліцією газети «Заман» відбувся за кілька днів до планованої зустрічі лідерів ЄС, які прагнуть переконати Туреччину збільшити зусилля зі скорочення потоку мігрантів, які прямують до Європи.

Виконавчий віце-президент міжнародної організації Freedom House Деніел Келінгерт заявив, що Вашингтон і Брюссель «не повинні торгуватися підтримкою Туреччини у питаннях міграції та Сирії за мовчання у нищенні демократичних інститутів».

Газету «Заман» пов’язують з Фетхуллою Ґуленом, мусульманським кліриком, який проживає у США в екзилі. Ґулен є впливовим противним турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Ердоган звинувачує Ґулена у змові задля повалення влади шляхом створення мережі прихильників у судовій системі, поліції і ЗМІ.

Наразі немає офіційних пояснень Анкари щодо рішення захопити будівлю газети, яке дозволить суду призначити нових менеджерів і змінити редакційну політику.

5 березня англомовна версія газети «Заман», надрукована до захоплення приміщення, опублікувала на першій шпальті статтю під заголовком: «Ганебний день для свободи преси у Туреччині».

Експерти кажуть, що захоплення «Замана» надалі зменшує кількість незалежних медіа-організацій в Туреччині, де домінують проурядові новинні ресурси.

XS
SM
MD
LG