Доступність посилання

ТОП новини

У Словаччині триває голосування на парламентських виборах


Голова лівоцентристської соціал-демократичної партії Smer, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо
Голова лівоцентристської соціал-демократичної партії Smer, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо

5 березня у Словаччині проходить голосування на парламентських виборах, в ході якого громадяни країни обирають новий склад Народної Ради (парламенту). Своїх кандидатів на вибори висунули 23 політичні партії й рухи – від «Лівого блоку», комуністів, «зелених» і до Громадянської консервативної партії й християнських демократів.

На думку більшості оглядачів, перемогу у виборах, ймовірно, здобуде лівоцентристська соціально-демократична партія Smer («Напрям»), яку очолює нинішній прем’єр-міністр Роберт Фіцо.

Головним суперником соціал-демократів політологи вважають партію правого спрямування Sieť («Мережа»). До парламенту також можуть пройти Словацька національна партія (SNS) й опозиційні – християнські демократи (KDH) і партія Híd (угорською «Міст»), яка представляє інтереси угорців, що є найбільшою національною меншиною у Словаччині.

Загалом за 150 місць в однопалатному парламенті Словаччини борються 23 політичні партії і рухи, представлені 2 тисячами 900 кандидатами. Для понад 4 мільйонів виборців працює близько 6 тисяч дільниць. Голосування завершиться о 22:00 за місцевим часом (о 23-й за Києвом).

Перші попередні результати виборів будуть відомі через годину після закриття виборчих дільниць. Офіційні результати будуть не раніше від ранку неділі.

За законом, до парламенту Словаччини проходять ті політичні партії і рухи, які здобули 5 і більше відсотків голосів виборців.

XS
SM
MD
LG