Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія відправить на кордон з Грецією понад 400 військових – прем’єр


Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов оголосив про плани відправити сотні співробітників служби безпеки країни на кордон із Грецією. Про це він сказав 5 березня під час військових навчань, проведених уздовж цього кордону.

«Сотні людей – більше чотирьохсот з армії, воєнізованої поліції і правоохоронці залишатимуться тут постійно», – сказав Борисов, додавши, що іще 500 співробітників служби безпеки можуть бути мобілізовані за необхідності найближчим часом.

Водночас губернатор грецької області з однойменною із сусідньою країною назвою Македонія Апостолос Тсіцікостас закликав центральний уряд запровадити надзвичайний стан в районі Ідоменей, що прилеглий до кордону.

За його словами 13-14 тисяч людей опинилися в пастці в Ідоменеї, тоді як 6-7 тисяч були розміщені в таборах для біженців по всьому регіону. Це означає, що область приймає близько 60% від загальної кількості мігрантів у всій країні.

«Це величезна гуманітарна криза. Я попросив уряд оголосити регіон зоною надзвичайного стану. Це не може тривати надто довго», – сказав грецький губернатор.

Минулого місяця парламент Болгарії розширив повноваження армії з охорони кордонів країни. Раніше військові могли надавати лише технічну та матеріально-технічну підтримку.

Нині близько 2 тисяч болгарських поліцейських охороняють 260-кілометровий кордон з Туреччиною, також будується огорожа з колючого дроту.

Раніше Македонія, щоб зупинити сотні тисяч мігрантів на шляху до Північної Європи, також встановила паркан з колючого дроту на кордоні з Грецією, і стикнулася через це із незадоволенням з боку Брюсселя.

Днями президент Македонії Джорґе Іванов заявив, що його країна може повністю закрити «балканський маршрут».

Заяви керівництва Болгарії, Македонії та Греції, як зауважують експерти, лише поглиблюють конфлікт як всередині ЄС, так і на його «периферії», щодо узгодженого плану для боротьби з сотнями тисяч мігрантів з Близького Сходу і Північної Африки, які переповнили Європу.

Європейський союз і Туреччина 7 березня проведуть саміт з обговорення міграційної кризи.

XS
SM
MD
LG