Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина: на виборах перемогла владна ліва антиіммігрантська партія, та без абсолютної більшості


Роберт Фіцо на передвиборчому мітингу, архівне фото
Роберт Фіцо на передвиборчому мітингу, архівне фото

За попередніми результатами виборів до Народної ради – парламенту Словаччини, – що відбулися в суботу, найбільше голосів виборців – понад 28 відсотків – здобула лівоцентристська національно-консервативна партія Smer – SD (Напрям – Соціальна демократія) дотеперішнього прем’єра Роберта Фіца.

Друге і третє місця займають правоцентристська партія «Свобода і солідарність» (SaS) – 12 відсотків – і коаліція двох теж правоцентристських консервативних партій OĽaNO – Nova (Звичайні люди і незалежні особистості – Нова) – майже 11 відсотків.

До парламенту проходять також ультраправі націоналістичні Словацька національна партія (SNS) – понад 8,6 відсотка – і Народна партія – Наша Словаччина (ĽSNS) – понад 8 відсотків.

Також до парламенту дістаються з більш як 6,5 відсотками голосів партії «Ми – родина» (Sme Rodina) і центристська партія угорської меншини, найбільшої у Словаччині, Most – Híd («Міст» словацькою й угорською мовами).

А нова партія Sieť («Мережа»), якій перед виборами прогнозували друге місце, опинилася внизу прохідної частини партійних списків, набравши, за попередніми даними, понад 5,5 відсотків (для потрапляння до парламенту у Словаччині партія чи рух мають набрати принаймні 5 відсотків).

За даними Статистичного управління Словаччини, участь у виборах узяли майже 60 відсотків виборців із загального числа 4 мільйони 400 тисяч громадян із правом голосу.

Таким чином, дотепер владна партія Роберта Фіца Smer («Напрям») має найбільше голосів, і, як очікують, саме Фіца запросять формувати новий уряд. Але вона не набирає абсолютної більшості в парламенті, необхідної для формування однопартійного уряду, й буде змушена шукати коаліційних партнерів. Як уже заявив сам Фіцо, результати виборів «дуже складні», і створення кабінету займе якийсь час.

Але розглядається також можливість створення коаліції правоцентристських і правих політичних сил.

Роберт Фіцо твердо виступає проти політики примусових квот на розподіл мігрантів по країнах Європейського союзу, яку насаджує Брюссель.

Словаччина в липні на півроку обіймає головування в Євросоюзі.

XS
SM
MD
LG