Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі триває безстрокова акція на підтримку Надії Савченко


У Запоріжжі триває безстрокова акція на підтримку Надії Савченко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

На майдані Героїв Революції у Запоріжжі триває акція підтримки утримуваної в Росії української громадянки Надії Савченко з вимогою до Москви звільнити її з-за ґратів.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на акцію зібралося близько сотні городян, які принесли саморобні плакати з написами «#FreeSavchenko», «Свободу Савченко!», «Героям Волю!» і «Свободу політв’язням!». За словами організаторів, акція буде безстроковою, й активісти збиратимуться на площі щодня, аж поки Надію Савченко не звільнять.

«Треба підтримувати Надію щодня. Це сухий голод, і кожен день, кожна хвилина може стати критичною. 4-5 доба є найважчі у сухому голодуванні – криза. Треба підтримати. Будемо виходити і завтра, і післязавтра», – сказала одна з організаторів акції в місті Євгенія Капля.

Адвокати Надії Савченко закликали раніше українців по всьому світі вийти на акцію підтримки Надії Савченко також 9 березня, коли в Росії має продовжитися суд над нею. Акції на підтримку відбувалися і 6 березня і плануються також на 8 березня зокрема у Києві і Львові.

Надія Савченко 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку. Це сталося після того, як на суді в Донецьку Ростовської області Росії, де 3 березня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня Савченко оголосила «звичайне» голодування. Тим часом через тривалі вихідні в Росії, що завершаться 9 березня, до того часу адвокати не матимуть до неї доступу і не зможуть перевірити стан її здоров’я. Cьогодні у Надії Савченко побував український консул і заявив про ознаки погіршення стану її здоров’я: у неї виникає тахікардія, набрякають ноги, порушена терморегуляція.

Надію Савченко, народного депутата України, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силою вивезли до Росії. За словами Савченко, вона не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею. Але вона заявила, що не буде оскаржувати вироку.

XS
SM
MD
LG