Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін виключив поступки України щодо виборів на частині Донбасу


Жан-Марк Еро, Франк-Вальтер Штайнмаєр і Павло Клімкін (л>п) на зустрічі в Парижі 3 березня 2016 року
Жан-Марк Еро, Франк-Вальтер Штайнмаєр і Павло Клімкін (л>п) на зустрічі в Парижі 3 березня 2016 року

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін виключив будь-які поступки Києва щодо виборів на частині Донбасу, перш ніж виникнуть необхідні для них передумови.

Як сказав міністр в інтерв’ю агентству «Українські новини», питання про те, яким чином підійти до виборів на окупованій частині Донбасу, було одним із головних, яке порушила українська сторона на недавній зустрічі в «нормандському форматі» в Парижі.

«Як організувати по-справжньому вільні і чесні вибори, хто може контролювати цей процес? Для цього потрібен міжнародний компонент. Зрозуміло, що без міжнародних експертів і без присутності того ж Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, експертів Ради Європи, довгострокових і короткострокових міжнародних спостерігачів цей процес також забезпечити не можна. Нам треба, щоб вибори на Донбасі відбувалися на підставі українського законодавства і відповідно до критеріїв ОБСЄ. І не можна зупинити цієї дискусії – про доступ ЗМІ на Донбас, про доступ політичних партій, про те, що всі, хто змушений був покинути територію Донбасу, повинні мати право голосувати і бути обраними, бо це, врешті-решт, конституційне право і моральне право наших громадян, це базові основи адміністрування виборів», – звернув увагу Клімкін.

«Головна проблема – це змусити Росію виконувати «Мінськ» у тому сенсі, як ми його розуміємо, з погляду і подальшої інтеграції Донбасу в українське правове поле, і його повернення до нормального життя», – наголосив міністр.

Він також додав, що одним із питань було те, коли можна було б організувати такі вибори. «Німецька сторона питала, яким чином можна було б організувати вибори протягом першого півріччя цього року. Моя позиція була дуже чіткою – що ми не повинні спекулювати з будь-якими термінами, ми повинні забезпечити, по-перше, безпеку, а друге, те, щоб вибори були справжніми. Ми не такі наївні, щоб думати, що на Донбасі ми проведемо колись ідеальні вибори. Однак це повинні бути повноцінні прозорі і демократичні вибори під міжнародним контролем – ось те, що ми розуміємо. Такою була логіка дискусій у Парижі», – сказав Клімкін.

Він також наголосив, що виступає однозначно проти логіки поступок. «Справа не в тому, що комусь поступитися, навіть якщо це наші німецькі або французькі друзі. Справа в досягненні результату – нам треба провести на Донбасі вибори. Саме вибори, а не черговий фарс, що буде організований так, як колись у листопаді 2014 року. Це будуть або вибори, або новий фарс, що не буде визнаний ніким: ні міжнародним співтовариством, ні нами. Нам потрібен процес, який дозволив би Донбасові визначити тих, хто буде повертати регіон до нормального життя і позбудеться тих, хто був приведений до влади в результаті «фейкових» виборів у листопаді 2014 року. Звичайно, для наших друзів важливо, щоб був прогрес. Тактика, в тому числі і маленьких кроків, для них важлива, бо вони бояться, що в іншому разі буде втрачена динаміка «нормандського формату». Але ми при цьому абсолютно не повинні діяти і мислити в рамках логіки якихось поступок. Нам треба не знайти якийсь компроміс – нам треба врятувати Донбас і достукатися до людей, які там перебувають протягом останніх двох років під кошмарною російською пропагандою. Для цього нам і потрібен цей процес», – заявив голова МЗС України.

При цьому Павло Клімкін звернув увагу, зокрема, на те, що цей процес ніколи й ніким не буде прийнятий без складової безпеки. Забезпечити ж безпеку виборів могла б, як один із варіантів, поліційна місія ОБСЄ, вважає він. «Я завжди кажу, що ми маємо почати предметну дискусію, як буде виглядати мандат цієї місії, яким чином ми її організуємо і як ми її будемо фінансувати. І оскільки це збройна місія, нам потрібні правила застосування зброї, як і для будь-якої місії. Наші колеги чудово розуміють, що всі рішення в рамках ОБСЄ ухвалюються на основі консенсусу, тому відповідно Росія буде також мати вплив на аспекти цієї місії. Але нам треба об’єднатися, і тиснути на Росію, щоб така місія була, бо без неї ми не зможемо говорити про реальну безпеку», – додав він.

На зустрічі голів МЗС у «нормандському форматі» – України, Франції, Німеччини й Росії – в Парижі, що відбулася 3 березня, Павло Клімкін повідомив, що великого поступу на ній не досягли. За його словами, українська сторона висунула низку пропозицій і прагне вирішення порушених питань.

Зокрема, заявив він, для організації виборів в окупованій частині українського Донбасу необхідно вирішити питання безпеки, і це має бути комплексна безпека, без якої про вибори говорити не можна. Це, наголосив Клімкін, стосується не тільки відведення озброєнь, а також і необхідності контролю ОБСЄ за українсько-російським кордоном.

Трохи пізніше, коментуючи заяви інших сторін, Павло Клімкін написав у твітері: «Не зважайте на різні інтерпретації. Жодних висновків не погодили. Наша позиція – спочатку безпека».

Сергій Лавров, зі свого боку, заявив, що Париж і Берлін запропонували провести вибори на окупованій частині Донбасу вже в червні, і Москва «була готова підтримати» це – але, за його словами, Київ «просив не наполягати на цьому», тому консенсусу не досягли.

Про вимогу виборів на окупованій частині Донбасу до кінця першого півріччя цього року говорили й голови МЗС Франції Жан-Марк Еро і Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

XS
SM
MD
LG