Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін закликав до консолідованого міжнародного тиску на Росію у справі Савченко


Під час акції за звільнення Надії Савченко в Києві, 6 березня 2016 року
Під час акції за звільнення Надії Савченко в Києві, 6 березня 2016 року

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що тільки консолідований міжнародний тиск на Росію врешті змусить її звільнити Надію Савченко, яка, перебуваючи за ґратами в Росії, оголосила сухе голодування.

Як сказав міністр в інтерв’ю агентству «Українські новини», «ми зараз говоримо і будемо говорити з усіма, хто може вплинути безпосередньо на (президента Росії Володимира) Путіна, бо рішення в підсумку буде його».

«Із погляду російської судової системи це класичне замовлення. Незважаючи на незаперечні докази, російський суд просто виконує це політичне замовлення. А раз це політичне замовлення, то питання це можна вирішити тільки політично – шляхом концентрованого міжнародного впливу на Росію. Саме так я це бачу», – повторив голова української дипломатії.

За його словами, і в Києва, і в його закордонних партнерів є також розуміння того, що треба боротися за кожного з українських політичних в’язнів у Росії і в окупованому Криму, навіть якщо не кожен європейський політик знає всі їхні прізвища, а не лише Надії Савченко і режисера Олега Сенцова.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня 2015 року Савченко оголосила «звичайне» голодування. За останніми повідомленнями, стан її здоров’я погіршується. Існують побоювання, що Савченко може не вижити чи лишитися інвалідом.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і вже навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

XS
SM
MD
LG