Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Росії затримали кілька учасників акції на підтримку Савченко


Архівне фото: акція на підтримку Савченко в Москві, 27 лютого 2016 року
Архівне фото: акція на підтримку Савченко в Москві, 27 лютого 2016 року

У столиці Росії Москві поліція затримала кілька учасників акції на підтримку українки Надії Савченко, яка, перебуваючи за ґратами в Росії, вже четвертий день тримає сухе голодування. Поліція припинила пікет активістів, що відбувався на Луб’янській площі в центрі міста, біля будівлі Федеральної служби безпеки Росії.

Одна з активісток повідомила російському виданню «Нова газета», що правоохоронці забрали у відділок поліції трьох учасників акції, серед них юнака з інвалідністю. Інше російське видання, що спеціалізується на інформації про дії й порушення правоохоронців, «ОВД-інфо», інформує про затримання п’яти активістів.

Цими днями у світі відбуваються акції на підтримку Савченко з вимогами до Росії негайно звільнити її. А в інтернеті триває збирання підписів під відкритим листом до європейських лідерів, яких закликають вжити надзвичайних заходів із метою негайного і безумовного звільнення української громадянки, «викраденої і ув’язненої впродовж понад двадцяти місяців у Росії». «Російська влада зробила посміховиськом громадянські права, міжнародне право і свою власну конституцію», – мовиться у зверненні. Наразі під ним підписалися вже понад сім тисяч осіб, серед них відомі діячі культури, вчені, журналісти, музиканти, письменники.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня 2015 року Савченко оголосила «звичайне» голодування. За останніми повідомленнями, стан її здоров’я погіршується. Існують побоювання, що Савченко може не вижити чи лишитися інвалідом.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і вже навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

XS
SM
MD
LG