Доступність посилання

ТОП новини

Польські кіномитці запевнили Путіна, що не забули про Сенцова


У столиці Польщі Варшаві під час урочистого вручення щорічної кінопремії «Орли», польського аналога «Оскара», понад 700 присутніх у залі кіномитців висловилися в понеділок на підтримку українського кінорежисера Олега Сенцова, ув’язненого в Росії.

На сцені «Театру Польського», де вручали нагороди, висвітлили кінокадри з російського суду над Сенцовим.

Голова Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський та директор Європейської кіноакадемії Маріон Дерінґ закликали владу Росії звільнити ув’язненого українського режисера.

Яблонський звернувся зі сцени безпосередньо до Путіна: «Пане Путін, звільніть Сенцова! Ми не залишимо вас у спокої, кіномитці будуть нагадувати вам про Олега доти, доки він буде перебувати у в’язниці». Усі учасники урочистості піднесли вгору картки з написом «Свободу Олегу Сенцову!».

У свою чергу, Дерінґ висловила сподівання, що вже цього року Сенцов зможе приїхати на польський кінофестиваль, який відбуватиметься у Вроцлаві. «Можна сказати, що це мрії, та ніхто не може заборонити нам мріяти. Якщо Росія не звільнить Сенцова, то ми знову і знову будемо нагадувати про нашого колегу», – заявила директор Європейської кіноакадемії.

Акція на підтримку Олега Сенцова під час вручення «Орлів» відбулася вже вдруге. Із закликом звільнити ув’язненого українського режисера виступили відомі польські кіномитці, зокрема Анджей Вайда, Агнешка Голланд, Кшиштоф Зануссі, Даніель Ольбрихський та інші. Польська кіноакадемія відкрила спеціальний рахунок, на який збирає гроші на утримання двох дітей Сенцова. Вже понад півроку у найпомітнішому місці на сайті цієї організації розміщено інформацію про акцію підтримки Сенцова, яка триватиме, допоки його не випустять на волю.

Навесні 2014 року російські силовики затримали Олега Сенцова в окупованому Росією Криму, звинувативши його в терористичній діяльності. У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова на 20 років позбавлення волі. Український кінорежисер не визнав себе винним у злочинах, які йому інкримінують. Він заявив, що його катували, й назвав справу політичною та сфабрикованою. Звільнити його закликають Росію численні правозахисники й державні діячі в усьому світі.

XS
SM
MD
LG