Доступність посилання

ТОП новини

У Росії закидали яйцями консульство України в Петербурзі, нападників судитимуть – видання


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Російське інтернет-видання з міста Санкт-Петербурга «Фонтанка» повідомило, що в цьому місті закидали яйцями консульство України і кинули в будівлю запалені фальшфеєри, прийшовши до неї з гаслами на кшталт «Надіє Савченко, гори в пеклі!»

Поліція затримала чотирьох нападників, які виявилися активістами незареєстрованої націонал-більшовицької партії «Інша Росія», яку очолює Едуард Лимонов і яка дотримується антиукраїнської позиції.

Як пише видання з посиланням на міську поліцію, щодо затриманих склали адміністративні протоколи за статтею про порушення встановленого порядку проведення зборів, їх відпустили до суду під зобов’язання про явку.

За даними видання, в разі визнання винними за цією статтею кодексу про адміністративні правопорушення засудженим буде загрожувати штраф до 20 тисяч рублів (близько 7 тисяч 200 гривень за нинішнім курсом) або до 40 годин примусових робіт.

6 березня в Росії закидали яйцями посольство України у столиці Москві. Це стало відповіддю на закидання того ж дня яйцями посольства Росії в Києві на продовження акції на майдані Незалежності в центрі міста на підтримку Надії Савченко.

Останніми кількома днями в Україні і деінде у світі відбуваються акції з вимогами до Росії негайно звільнити українку Надію Савченко, яку в цій країні звинувачують у вбивстві російських журналістів на Донбасі і яка від 3 березня тримає сухе голодування.

9 березня суд у Донецьку Ростовської області Росії має відновити розгляд справи проти української громадянки. На попередньому засіданні 3 березня Савченко мала виступати із заключним словом, але суддя несподівано зупинив засідання і переніс його на 9 березня. У відповідь Надія Савченко заявила, що відмовляється від прийому рідини на додачу до голодування, яке вона оголосила 18 грудня, і переходить на сухе голодування.

Її останнє слово тим часом оприлюднили в інтернеті, і в ньому Савченко заявила, що не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

XS
SM
MD
LG