Доступність посилання

ТОП новини

США розкритикували захоплення владою Туреччини контролю за приватним агентством її супротивника


Державний департамент США заявив, що захоплення владою Туреччини контролю за приватним агентством «Джихан» є черговим прикладом непотрібного придушення журналістської діяльності.

Це агентство, що належить одному з провідних супротивників нинішньої турецької влади, мусульманському діячеві Фетхуллахові Ґюлену, який живе у США, повідомило пізно ввечері 7 березня, що влада країни перебрала контроль над його редакцією. За повідомленням на сайті агентства, суд у найбільшому місті Туреччини Стамбулі має призначити адміністратора, який керуватиме агентством на доручення прокурора.

Попередніми днями влада Туреччини так само перебрала контроль над газетою «Заман», найбільшою за накладом у країні, що теж належить Ґюленові, розігнавши при цьому акцію протесту проти таких дій під приміщенням редакції. Це стало однією з тем обговорення на саміті Європейського союзу і Туреччини 7 березня – в ЄС, до якого Туреччина прагне вступити, як і у США, що є одним із головних союзників Туреччини, заявляють, що захоплення газети неприпустиме і прямо суперечить європейським цінностям.

Після зміни керівництва газети «Заман», що сталося 5 березня, видання різко змінило тон публікацій і тепер друкує статті з вихвалянням нинішньої влади.

Рішення суду про перебрання державою контролю над виданнями видавничої групи «Феза», що належить Фетхуллахові Ґюлену, стосується, крім газети «Заман», також і її англомовної версії Today’s Zaman і агентства «Джихан».

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган звинувачував Фетхуллаха Ґюлена у змові з метою скинути владу його й його прихильників шляхом створення мережі заколотників у судівництві, поліції й засобах інформації. А заснований Ґюленом релігійно-громадський рух влада Туреччини назвала терористичною організацією, хоча він не вчинив жодного відомого акту насильства.

XS
SM
MD
LG