Доступність посилання

ТОП новини

До Росії не пускають українських лікарів, які виїхали на огляд Надії Савченко – Полозов


Адвокат Микола Полозов
Адвокат Микола Полозов

Українські лікарі, які мали 9 березня оглянути утримувану в Росії Надію Савченко, не можуть потрапити на територію цієї країни. Про це повідомляє адвокат української громадянки Микола Полозов.

«Українські лікарі, які виїхали до Надії, зараз перебувають на кордоні Російської Федерації. Їх не впускають сюди», – написав Полозов у Twitter.

Про українсько-російську домовленість щодо огляду і надання допомоги Савченко групою з трьох українських лікарів повідомила уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

«Українським дипломатам вдалося-таки добитися від російської влади обіцянки, що наші лікарі потраплять до Надії 9 березня. Президент України доручив терміново сформувати мобільну бригаду із найкращих українських медиків, враховуючи також побажання і позицію в цьому важливому питанні родини Надії – мами і сестри», – написала Геращенко у Facebook вранці 8 березня.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня 2015 року Савченко оголосила «звичайне» голодування. За останніми повідомленнями, стан її здоров’я погіршується.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і вже навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

XS
SM
MD
LG