Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура Росії визнала «небажаною» ще одну американську організацію


Генеральна прокуратура Росії заявила, що, відповідно до чинного законодавства, визнала небажаною в цій країні діяльність Національного демократичного інституту зі США.

Діяльність цієї неурядової організації «становить загрозу засадам конституційного ладу Росії і безпеці держави», заявили в Генпрокуратурі.

Рішення направили до Міністерства юстиції Росії для внесення НДІ до переліку іноземних і міжнародних організацій, діяльність який визнана небажаною на території Росії, мовиться в повідомленні.

Національний демократичний інститут (National Democratic Institute, NDI) став уже п’ятою організацією, яку в Росії визнали «небажаною» за чинним у цій країні законом. Раніше до цього переліку потрапили Національний фонд за демократію зі США (National Endowment for Democracy, NED), який і фінансує НДІ, дві організації, які пов’язують із філантропом Джорджем Соросом зі США, – Інститут «Відкрите суспільство» – Фонд сприяння і Фонд «Відкрите суспільство», – а також фінансований зі США Американсько-російський фонд економічного і правового розвитку.

Закон про небажані організації був ухвалений у Росії у травні 2015 року. «Небажаною» може бути визнана будь-яка іноземна або міжнародна неурядова організація, що «становить загрозу засадам конституційного ладу Росії, її обороноздатності й безпеці». За співпрацю з такими організаціями передбачені і адміністративні, і кримінальні покарання.

Правозахисники називають таку практику влади Росії засобом боротьби з громадянським суспільством. Влада Росії заявляє, що закон про «небажані» організації потрібен, щоб перешкодити використанню іноземних організацій для підриву російської безпеки.

XS
SM
MD
LG