Доступність посилання

ТОП новини

Іран заявив, що його ракетні випробування не порушили резолюцій ООН


Запуск однієї з іранських ракет, 8 березня 2016 року
Запуск однієї з іранських ракет, 8 березня 2016 року

Іран заявив, що здійснені ним цього тижня ракетні випробування не порушили ні резолюцій Ради безпеки ООН, ні ядерної домовленості зі світовою спільнотою.

Як заявив речник Міністерства закордонних справ Ірану Хосейн Джабері Ансарі, випробувані ракети були «звичайними оборонними інструментами, призначеними тільки для законного захисту».

Він наголосив, що Іран буде продовжувати свою ракетну програму, водночас дотримуючись своїх міжнародних зобов’язань.

8 і 9 березня в Ірані були здійснені випробувальні пуски ракет далекосяжністю від 300 до 2 тисяч кілометрів. Як заявляв командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції – найелітнішої військової структури, що є по суті паралельними збройними силами й опорою ісламського режиму Ірану, – бригадний генерал Амір Алі Хаджизаде, ракети з далекосяжністю у 2 тисячі кілометрів були створені з метою мати можливість із безпечної відстані вдарити по Ізраїлю, а Іран «ніколи не погоджувався з резолюціями Ради безпеки ООН щодо його ракетної програми», й ніякі санкції не зупинять цієї програми. За повідомленнями, на випробуваних ракетах було написано «Ізраїль має бути знищений».

У США вже висловили занепокоєння, що останні пуски ракет в Ірані могли бути порушенням резолюцій Ради безпеки ООН, що забороняють Іранові створення балістичних ракет. Але, сказали у Вашингтоні, з’ясування цього ще триває.

У січні США оголосили про нові санкції проти Ірану через його ракетну програму – наступного дня по тому, як США разом із ООН та ЄС зняли з Ірану санкції через його ядерну програму. На такий крок Вашингтон пішов через те, що минулої осені Іран здійснив випробування балістичних ракет, що, за даними експертів ООН, стали порушенням резолюцій Ради безпеки ООН. У Тегерані ті санкції зустріли різким засудженням.

XS
SM
MD
LG