Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат просить про відвід одного із суддів у «справі 26 лютого» в Криму


Микола Полозов
Микола Полозов

В анексованому Росією Криму почалося засідання підконтрольного Москві Верховного суду в рамках «справи 26 лютого», на якому мають ухвалити рішення щодо запобіжного заходу фігурантам процесу – Ахтему Чийгозу, Алі Асанову і Мустафі Дегерменджі. Адвокат Чийгоза Микола Полозов подав клопотання про відвід судді Галини Редько.

«Судді Редько заявлено відвід, у тому числі з підстав наявності другого громадянства і статусу судді в Україні», – написав Полозов у Twitter.

Адвокат також повідомив, що «прокурор заперечує проти відведення. Судді пішли до нарадчої кімнати».

Засідання суду 11 березня почалося на годину пізніше від заявленого часу. До цього Полозов звернувся в Генеральну прокуратуру Росії за фактом незаконного утримання свого підзахисного в сімферопольському СІЗО. Адвокат аргументував звернення тим, що термін дії рішення Верховного суду анексованого Криму про арешт Ахтема Чийгоза й інших фігурантів «справи 26 лютого», винесеного 25 січня, закінчився опівночі 9 березня.

У своїй заяві адвокат вимагає притягнути до відповідальності суддю контрольованого Кремлем Верховного суду Криму Галину Редько, яка продовжила термін арешту Чийгоза на три дні.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь в мітингу прихильників територіальної цілісності України 26 лютого 2014 року. Їм тоді протистояли активісти партії «Русское единство» під керівництвом нині призначеного Кремлем голови Криму Сергія Аксьонова.

За даними російського слідства, через тисняву, що виникла, двоє мітингувальників загинули, 79 – були поранені.

У даній справі також проходить Ахтем Чийгоз, який вже більше ніж рік перебуває в СІЗО Сімферополя. Він, як і інші підсудні в цій справі своєї провини не визнає і вважає цю справу політично мотивованою.

15 лютого суд вирішив відправити цю справу на дорозслідування.

Правозахисний центр «Меморіал» в Росії визнав політв’язнями фігурантів «справи 26 лютого», які утримуються під вартою – Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG