Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв у Раді безпеки ООН нагадає про намагання Росії заборонити Меджліс


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Лідер кримських татар, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв 18 березня виступить в Раді безпеки ООН. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.

У Нью-Йорку він вчергове говоритиме про порушення прав кримських татар в Криму, зокрема про намагання підконтрольної Росії влади Криму заборонити Меджліс кримськотатарського народу.

«18 березня у мене буде виступ у Раді безпеки ООН. Як раз про це й будемо говорити, як потрібно діяти. Російська сторона мотивує заборону Меджлісу тим, що ця організація становить загрозу територіальній цілісності Росії, тобто вважає окупацію незаконною. Тобто автоматично злочинцями стають всі сто країн, які на Генеральній асамблеї ООН проголосували за резолюцію, де йдеться про незаконність окупації Криму», – розповів Джемілєв в ефірі Радіо Свобода.

3 березня Верховний суд Криму, підконтрольний Росії, розпочав розгляд позову про заборону Меджлісу кримськотатарського народу. На першому засіданні звинувачення зажадало долучити до справи папку документів, які, за версією російського слідства, підтверджують, що дії представницького органу кримських татар є «протиправними та екстремістськими».

Керівники Меджлісу прогнозують, що суд, найімовірніше, задовольнить вимоги прокуратури.

Кримська правозахисна група звернулася до міжнародних організацій із заявою про неприпустимість заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму.

В ООН закликали Росію не допустити закриття Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив з цього приводу стурбованість.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG