Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд узяв скаргу російського опозиціонера як пріоритетну – адвокат


Сергій Удальцов на суді в Москві, архівне фото
Сергій Удальцов на суді в Москві, архівне фото

Європейський суд із прав людини взяв до розгляду скаргу Сергія Удальцова, засудженого в Росії в так званій «болотній справі», й надав їй пріоритет, повідомив адвокат російського опозиціонера.

Його скарги на неправочинний арешт і на вирок об’єднані в одне провадження, додав адвокат Дмитро Аграновський у соцмережах.

За його словами, уряд Росії повинен буде дати відповіді на запитання Страсбурзького суду до 4 травня.

Захист Удальцова восени 2015 року оскаржив у Європейському суді з прав людини обвинувальний вирок Удальцову, заявивши, що в перебігу судового процесу були порушені його права, зокрема, на захист, справедливий судовий розгляд, свободу слова і зібрань.

Сергія Удальцова, координатора опозиційного руху «Лівий фронт», разом із активістом Леонідом Развозжаєвим засудив у липні 2014 року до 4 з половиною років позбавлення волі в колонії Московський міський суд, визнавши їх винними в організації масових безладів на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року і в намаганні організувати схожі заходи в інших містах Росії. Обидва заперечують свою вину.

Протест на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року відбувся напередодні інавгурації Володимира Путіна на третій термін на посаді президента Росії і мав на меті заклик до розширення демократії у країні. Він завершився сутичками з правоохоронцями й затриманням сотень людей, із яких кілька десятків засудили в перебігу так званої «болотної справи». Влада Росії назвала ті події «масовими заворушеннями»; опозиція заявляє, що сутички спровокували самі правоохоронці, а «болотна справа» політично мотивована.

XS
SM
MD
LG