Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Україна стурбована загостренням безпекової ситуації на Донбасі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Мністерство закордонних справ України заявляє про глибоку стурбованість загостренням безпекової ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей. Про це інформує офіційний сайт зовнішньополітичного відомства.

Як зазначається в документі, з 5 березня Росія і підтримувані нею бойовики значно активізували обстріли в районі Авдіївки, основними завданнями яких є розширення підконтрольної території та просування вглиб так званої «сірої зони».

«З цією метою російським командуванням так званого «1-го Армійського корпусу» сформовано угруповання сил та засобів у складі тактичної групи загальною чисельністю до 800 бойовиків, посилену важким озброєнням, у тому числі танками до 10 одиниць, бойовими броньованими машинами до 30 одиниць артилерійськими гарматами (калібру 122 міліметри і 152 міліметри типу «Мста-С», «Гіацинт-С», «Гвоздика», «Нона-С») до 13 одиниць, мінометами калібру 120 та 82 міліметри до 20 одиниць, а також 122-міліметровими РСЗВ «Град» – до 4 одиниць», – ідеться в заяві.

У МЗС твердять, що Російська Федерація та бойовики «цинічно порушують досягнуті у Мінську упродовж 2015 року домовленості щодо відведення важких озброєнь калібром 100 міліметрів і вище, а також танків, артилерійських гармат калібром до 100 міліметрів та мінометів калібром до 120 міліметрів (включно)».

У МЗС наголошують, що «Росія повинна усвідомлювати, що у разі руйнування Донецької фільтрувальної станції, відновлення якої її представники погодили у рамках робочої підгрупи з соціально-економічних питань Тристоронньої контактної групи, у регіоні може спалахнути епідемія дизентерії та гепатиту».

Донецькі сепаратисти стверджують, що українські силовики 12 березня випустили 40 мін по блокпосту на в’їзді до населеного пункту Ясинувата. Бойові дії в населеному пункті Зайцеве та в районі Авдіївки впродовж останнього тижня підтверджують як з одного, так і з іншого боку.

У січні Тристороння контактна група у Мінську заявила про чергову домовленість про припинення вогню у зоні бойових дій на сході України з 14 січня. Однак відтоді сторони конфлікту неодноразово звинувачували одна одну в порушенні «режиму тиші».

Росія заперечує наявність на сході України регулярних частин своєї армії, визнаючи лише, що в складі визнаних в Україні терористичними угруповань «ДНР» та «ЛНР» воюють російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG