Доступність посилання

ТОП новини

Українці у Римі закликали владу Італії допомогти у звільненні Надії Савченко


Акція з вимогою звільнити Надію Савченко, Рим, 13 березня 2016 року
Акція з вимогою звільнити Надію Савченко, Рим, 13 березня 2016 року

У неділю в Римі півсотні активістів української громади провели акцію з вимогою звільнити Надію Савченко та інших українців, ув’язнених в Росії.
Як передає кореспондент Радіо Свобода, акція відбулася на площі біля античного Пантеону, популярного серед туристів місця.

«Зупиніть, Путіна!», «Звільніть Савченко, яка несправедливо ув’язнена в Росії!» – листівки з такими гаслами роздавали активісти перехожим. У них також була надрукована інформація про перебіг бойових дій на сході України.

«Італійська преса, на відміну від інших західних видань, ігнорує питання Савченко, тому ми поширюємо цю інформацію на площі, щоб світ знав, що війна в Україні триває», – розповів один з організаторів акції Олесь Городецький.

Чимало туристів зупинялися біля людей з українською національною символікою і розпитували причину протесту.

«Це прикро чути, я думав, що в Україні вже все налагодилося. Ця країна далеко від нас, тому здається, що то не наші проблеми…А в нас велика біда з напливом мігрантів», – розповів італієць у розмові з Радіо Свобода.

«Так дивно чути про цю льотчицю, у нас медіа про це зовсім нічого не повідомляють», – додав один з туристів, розглядаючи плакати демонстрантів.

Активісти української громади вкотре закликали італійський уряд допомогти Україні у політичній, дипломатичній та гуманітарній сферах.

Акції на підтримку і з вимогою звільнення Надії Савченко проходять в багатьох країнах світу.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують, зокрема, у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Савченко і її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії.

9 березня Донецький суд Ростовської області Росії повідомив, що вирок Савченко буде оголошений 21–22 березня.

З 4 до 10 березня Надія Савченко тримала сухе голодування. Українських лікарів до неї не пускають.

XS
SM
MD
LG