Доступність посилання

ТОП новини

Суд розпочав розгляд позову щодо скасування реєстрації чотирьох кандидатів в мери Кривого Рогу


©Shutterstock
©Shutterstock

У неділю в Дніпропетровському окружному адміністративному суді розпочався розгляд позову кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Олександра Натарова, який просить визнати протиправною постанову міськвиборчкому від 8 березня та зобов'язати міську ТВК скасувати реєстрацію чотирьох кандидатів у мери, своїх опонентів.

Згідно з судовим позовом, позивач просить скасувати реєстрацію Інни Іванченко, Олега Косяка, Ігоря Левицького та Олега Бойченка, бо вважає, що комісія порушила закон «Про місцеві вибори», зареєструвавши їх кандидатами в мери, оскільки вони вже були зареєстровані кандидатами в депутатами місцевих рад за списками політичних партій.

Водночас, як повідомили Радіо Свобода представники кандидатів, реєстрація яких оскаржується в суді, вони вважають цей позов «необґрунтованим і політично вмотивованим».

«Ми вважаємо, що ця вимога необґрунтована, адже кандидати в мери вже зареєстровані, при реєстрації їх перевіряли. По – друге, вони вже не є кандидатами в депутати місцевих рад, не є членами тих партій. У неділю всі кандидати, реєстрація яких оскаржується, подали заяви з проханням включити їх в судовий процес третіми особами, подали свої зауваження, суд їх вислухав і попросив, щоб на завтра була підготовлена доказова база, документи тощо», – сказав Радіо Свобода адвокат, представник кандидата Олега Косяка Андрій Ішханян.

У міській виборчій комісії наполягають на правильності свого рішення про реєстрацію кандидатів. Водночас позивач Олександр Натаров на судове засідання в неділю не з’явився і поки свою позицію не пояснив.

Раніше в громадянській мережі «Опора» оприлюднили роз’яснення щодо «кандидатів – сумісників», за яким місцеві вибори 25 жовтня 2015 року та позачергові вибори Криворізького міського голови 27 березня 2016 року – це різні види виборів, які відбуваються у різний час. Відтак балотування кандидатів на тих й інших виборах «не є одночасним».

Цього тижня Криворізька міська виборча комісія скасувала реєстрацію кандидатами в депутати місцевих рад за партійними списками чотирьох кандидатів у мери міста. За даними з міської виборчої комісії, рішення було затверджене для того, щоб уникнути порушення кандидатами вимог частин 4 та 5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори» й з огляду на заяви самих кандидатів.

У неділю суд вислухав позиції сторін кандидата та виборчої комісії. Наступне засідання запланували на понеділок.

Позачергові вибори міського голови Кривого Рогу відбудуться 27 березня, кандидатами є 15 осіб.

XS
SM
MD
LG