Доступність посилання

ТОП новини

У ПАРЄ занепокоєні українським законом щодо виключення кандидатів у депутати із списку


 ©Shutterstock
©Shutterstock

У Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) висловлюють занепокоєність у зв’язку з ухваленням закону № 3700 щодо виключення депутатів із виборчого списку після оголошення результатів виборів.

«Як ми вже говорили раніше, зміна списків після того, як пройшли вибори, суперечать європейським стандартам. На наше прохання, комітет з моніторингу ухвалив рішення направити закон, що містить ці поправки (закон № 3700), до Венеціанської комісії. Ми очікуємо, що рекомендації та зауваження Венеціанської комісії будуть повністю вирішені Верховною Радою», – заявили співдоповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань України Аксель Фішер (Німеччина) та Жорді Шукла (Іспанія), слова яких цитує прес-служба асамблеї.

16 лютого Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає дозвіл партіям виключати кандидатів у народні депутати України з виборчого списку в багатомандатному окрузі після оголошення результатів виборів і до ухвалення рішення Центральної виборчої комісії про визнання їх обраними. 18 лютого депутати не підтримали жодну з двох зареєстрованих постанов, що мали на меті скасувати голосування за законопроект № 3700. Наприкінці лютого президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Скасувати цей закон також закликали Верховну Раду громадянська мережа «Опора», а також Комітет виборців України.

Крім того, з критикою законопроекту виступали представники «Реанімаційного пакету реформ». Експерти ініціативи опублікували заяву, в якій закликали парламент відхилити законопроекти № 3693 та № 3700 як такі, що встановлюють «диктатуру партійних лідерів».

XS
SM
MD
LG