Доступність посилання

ТОП новини

Криворізькі вибори: суд скасував рішення ТВК про недостовірність інформації в агітації за Вілкула


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Дніпропетровський окружний адміністративний суд скасував рішення Криворізької міської виборчої комісії щодо недостовірності інформації в агітації за чинного мера Кривого Рогу Юрія Вілкула. Згідно з ухвалою суду, постанова ТВК визнана неправомірною.

Мова йде про рішення міської ТВК визнати недостовірною інформацію на білбордах за чинного мера, кандидата в мери Юрія Вілкула, де сказано, що він – «єдиний кандидат від криворіжців».

Позовну заяву на рішення міської ТВК до суду подали представники Юрія Вілкула. За словами довіреної особи кандидата Марини Акімової, кандидат може здійснювати передвиборну агітацію будь-яким чином, не забороненим законом, а оцінка інформації як недостовірної належить до компетенції суду, а не виборчої комісії.

Водночас представники кандидата-опонента називають ухвалу суду щодо скасування рішення комісії необґрунтованою. Як повідомив Радіо Свобода криворізький правозахисник Валерій Романов, впродовж відведених законом двох днів ухвалу суду будуть оскаржувати в апеляційному суді.

«У рішенні, яке ми отримали, йдеться про те, що суд вважає, що «єдиний кандидат» – це оціночне судження. Ми вважаємо, що таке поняття як «оціночне судження» можна застосувати тільки у випадках, коли йде мова про захист честі й гідності людини. У цьому ж випадку кандидат сам поширює про себе інформацію, що він є «єдиним кандидатом». Це зовсім інша категорія справ, тут іде мова про правдивість інформації, яка поширюється суб’єктом виборчого процесу», – зазначив Романов.

«Якщо вже під час виборчої кампанії кандидати звеличують себе, поширюючи інформацію на кшталт, що він «мудрий мер», «сильний мер» чи «єдиний кандидат», то що буде після виборів? Тому ми вважаємо, що важливо, щоб суд дав оцінку цій інформації до виборів», – додав він.

Раніше міська виборча комісія Кривого Рогу вирішила звернутись до поліції щодо недостовірної інформації на білбордах за чинного міського голову Юрія Вілкула, де сказано, що він – «єдиний кандидат від криворіжців».

Відповідне рішення було ухвалене у відповідь на скаргу одного з кандидатів-опонентів.

У ході розгляду скарги члени комісії звернулись до тлумачного словника російської мови і з’ясували, що слово «единый» тлумачиться як «один, единственный». Оскільки Юрій Вілкул не є єдиним кандидатом на посаду мера, міська виборча комісія вирішила рекомендувати кандидатові привести агітаційні матеріали у відповідність до закону.

Позачергові вибори міського голови Кривого Рогу відбудуться 27 березня, кандидатами є 15 осіб.

XS
SM
MD
LG