Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: випробування Іраном балістичних ракет не порушує ядерної угоди


Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні заявляє, що Євросоюз не розглядає можливості запровадження санкцій щодо Ірану через його випробування балістичних ракет, оскільки це не порушує ядерної угоди Тегерана зі світовими лідерами.

«Якщо ж це порушує резолюцію Ради безпеки ООН, це має обговорюватися у відповідних інституціях ООН», – заявила Моґеріні 14 березня, після зустрічі голів МЗС Євросоюзу у Брюсселі.

При цьому Федеріка Моґеріні застерегла, що випробування Іраном балістичних ракет посилює напруження у регіоні.

У Корпусі вартових Ісламської революції («Революційній гвардії») повідомили про проведення випробування декількох балістичних ракет по всій країні 8 березня. Іран стверджує, що запуск ракети був частиною військових навчань. У МЗС Ірану заявили, що випробування ракет не порушують ядерну угоду Ірану зі світовими державами чи резолюцію Ради безпеки ООН.

17 січня США запровадили санкції щодо 11 компаній і приватних осіб через постачання для програми іранських балістичних ракет, що були випробувані минулого року. Цей крок Вашингтон здійснив наступного дня після того, як США і Євросоюз зняли з Ірану економічні санкції, що були накладені через його ядерну програму.

Балістичні ракети Ірану дальністю у 2 тисячі кілометрів здатні досягти Ізраїлю і військових баз США на Близькому Сході. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 13 березня закликав світові держави, які підписали ядерну угоду з Іраном, покарати Тегеран за ракетних випробування.

XS
SM
MD
LG