Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» збільшуватиме позовні вимоги до «Газпрому» – Вітренко


«Нафтогаз України» підвищуватиме позовні вимоги у Стокгольмському арбітражі до російського «Газпрому» до закінчення судового процесу, повідомив директор з розвитку бізнесу української компанії Юрій Вітренко.

«Щодо збільшення позовних вимог «Газпрому» до «Нафтогазу», то не варто дивуватися чи хвилюватися щодо цього. До закінчення арбітражного процесу у Стокгольмі обидві сторони збільшуватимуть свої позовні вимоги», – написав Вітренко 15 березня на своїй сторінці у Facebook.

«Газпром» нараховуватиме нам додаткові суми за той газ, які вони хотіли нам продати, а ми у них його не купили. А ми їм будемо нараховувати додаткові суми як компенсацію за нашу переплату (в порівнянні зі справедливою ціною) за поставлений нам газ (наприклад, у 2015 році) і їх недоплату за надані нами послуги з транзиту», – зазначив Юрій Вітренко.

Вітренко наголосив, що лише за перший квартал 2016 року «Нафтогаз» виставить «Газпрому» близько 1 мільярда доларів як недоплату за транзит російського газу по території України.

Раніше у вівторок стало відомо, що російський «Газпром» подав у Стокгольмський міжнародний арбітраж уточнені вимоги до компанії «Нафтогаз України», збільшивши свої претензії. Йдеться про вимоги до «Нафтогазу» за контрактом купівлі-продажу газу від 19 січня 2009 року.

У січні російський «Газпром» направив «Нафтогазові України» рахунок на оплату газу, невибраного українською компанією у третьому кварталі 2015 року, за умовою «бери або плати», «Нафтогазові» виставили рахунок на суму 2,549 мільярда доларів.

У «Нафтогазі» тоді повідомили, що на той час загальна сума грошових вимог, заявлених «Газпромом» у позові з посиланням на положення «бери або плати», складала 26,7 мільярдів доларів і стосується періоду з 2012 по 2014 роки, «Газпром» запропонував «Нафтогазу» оплатити 2,5 мільярда доларів за третій квартал 2015 року з посиланням на це положення.

«Нафтогаз України» також звернувся до Стокгольмського арбітражу з вимогою перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами поставок.

XS
SM
MD
LG