Доступність посилання

ТОП новини

Україна у рамках СОТ ініціює спір з Росією щодо імпорту продуктів і консультації щодо транзиту


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кабінет міністрів схвалив пропозицію Міністерства економічного розвитку і торгівлі у рамках Світової організації торгівлі підготувати і направити запит щодо обмеження Росією імпорту харчових продуктів з України та на проведення консультацій стосовно обмеження транзиту з території України територією Росії.

Крім того, уряд доручив підготувати і направити вимогу про створення групи експертів в справі, яка розглядається в СОТ, щодо обмеження Росією імпорту з України залізничних вагонів і виличних переводів.

Кабмін також дозволив розпочати процедуру закупівлі послуг юридичних радників, зокрема іноземних, які захищатимуть інтереси України в спорі з Росією в СОТ.

У січні секретаріат СОТ оприлюднив серед членів організації заяву України про введені Росією незаконні та дискримінаційні обмеження. У документі Київ звернув увагу, що після рішення України розпочати реалізацію поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським союзом з 1 січня 2016 року Росія запровадила низку політично вмотивованих заходів, що обмежують торгівлю.

Росія також із 1 січня 2016 року односторонньо скасувала режим вільної торгівлі щодо України. Такі заходи пов’язані зі вступом у дію засад Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом про зону вільної торгівлі між ними, проти якої виступала Москва. Україна у відповідь «дзеркально» запровадила проти Росії перехід на стягування мит на імпортовані російські товари, так само вилучаючи їх із режиму вільної торгівлі в СНД.

Крім того, теж із 1 січня Росія запровадила заборону на ввезення з України низки товарів, у першу чергу сільгосппродукції та продовольства. Ця заборона накладена як помста за приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії. У відповідь Київ так само заборонив ввезення з Росії деяких товарів, переважно харчових продуктів.

XS
SM
MD
LG